Kina bi mogla da zatraži delove Meseca! – NASA

Pekinški svemirski program postigao je “ogroman uspeh”, tokom protekle decenije, priznaje šef agencije Bil Nelson.

Kina bi mogla pokušati da preuzme kontrolu nad najbogatijim lokacijama na Mesecu, ako pobedi u nadmetanju protiv SAD za jedinu planetarnu masu na Zemlji, rekao je administrator NASA-e, Bil Nelson.

„To je činjenica: mi smo u svemirskoj trci“, rekao je Nelson u intervjuu za Politico, u nedelju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“I istina je da je bolje da pazimo da oni [Kina] ne stignu do mesta na Mesecu, pod maskom naučnog istraživanja.

I nije van okvira mogućnosti da kažu: ‘Kunemo se, mi smo „ovde, ovo je naša teritorija“, upozorio je on.

Problem je u tome, što „na južnom polu Meseca postoji samo toliko mesta, koja su adekvatna za ono, što mislimo, u ovom trenutku, za prikupljanje vode i tako dalje“, dodao je šef američke svemirske agencije.

Kao opravdanje za svoju tvrdnju naveo je ponašanje Pekinga, na Zemlji.

„Ako sumnjate u to, pogledajte šta su uradili, sa ostrvima Spratli“, arhipelagom Južnog kineskog mora, koji se osporava od strane drugih nacija ali gde je kineska vojska uspostavila baze, rekao je Nelson.

Kina je 2019. godine postala prva zemlja, koja je izvršila meko sletanje na drugu stranu Meseca u okviru svoje robotske misije Chang’e 4.

Kasnije je mogao da isporuči lunarne uzorke nazad na Zemlju.

Peking kaže da očekuje da postavi čoveka na Mesec, pre 2030. godine, a kasnije da tamo uspostavi stanicu za naučno istraživanje.

U proteklih nekoliko godina, Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA) takođe je uspešno poslala orbiter i rover na Mars i lansirala svoju nacionalnu svemirsku stanicu u Zemljinu orbitu.

„Kina je u poslednjoj deceniji imala ogroman uspeh i napredak“ u svom svemirskom programu, priznao je Nelson.

Međutim, on je i dalje izrazio uverenje da NASA ima sve što je potrebno da ponovo pobedi u trci i ispuni svoj zacrtani cilj slanja misije sa posadom na Mesec 2025. godine.

Peking je u brojnim prilikama negirao optužbe SAD da iza svog svemirskog programa ima podmukli plan.

U avgustu je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao da „kosmos nije teren za rvanje, već važno polje za saradnju, u kojoj svi dobijaju“.

Istraživanje kosmosa je „zajednički poduhvat čovečanstva i treba da bude od koristi svima“, rekao je Džao, dodajući da je Kina posvećena mirnom korišćenju svemira i saradnji sa drugim zemljama.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …