Gde je nestao Vučić? Svi oko njega zaraženi, a njega nema danima

Svetski lideri ponašaju se odgovorno u sprečavanju širenja pandemije koronavirusa, dajući pravi primer svojim građanima na koji način treba da se ponašaju u zajedničkoj borbi protiv ove pošasti.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponaša se potpuno u suprotnosti sa preporučenim merama čuvanja sopstvenog zdravlja i zdravlja drugih, ne propuštajući priliku da kritikuje narod za nepoštovanje mera, dok on prisustvuje proslavama u zatvorenim prostorijama, ali i uporno ćuti o tome da li se testirao na koronavirus.

Državnici kojima je u opisu posla da se susreću sa drugim kolegama iz sveta obavezni su po utvrđenom protokolu da se pridržavaju mera zaštite i disciplinovano vode računa o socijalnoj distanci, nošenju maske i zabrani fizičkog zbližavanja.

Srpski predsednik ne haje za ovo. Štaviše, na sada već čuvenoj „korona žurci“ u štabu SNS posle proglašene pobede funkcioneri na čelu sa Vučićem grlili su se i čestitali jedni drugima.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednica skupštine Maja Gojković i šef Kancelarije za KiM Marko Đurić testirani su pozitivno na koronu i svi su bili prisutni te večeri.

Zato ćemo na nekoliko primera iz sveta pokazati kako odgovorni političari shvataju aktuelni problem koji pustoši planetu.

Bez maske, ali svakodnevni test

Američki predsednik Donald Tramp u maju je izjavio da će se svakodnevno testirati na koronavirus, odmah nakon što je njegov lični pomoćnik bio pozitivan.

On je tada naveo da će se podvrgnuti svakodnevnom testiranju, iako je imao vrlo malo ličnog kontakta sa zaraženim asistentom.

Govoreći o poslednjem porastu broja slučajeva koronavirusa u nekim državama, ministar zdravlja SAD Alek Azar Azar rekao je da građani moraju da preuzmu odgovornost za svoje ponašanje, poručujući da predsednik Tramp ne mora da sledi uputstva vlastite administracije.

“Kao vođa slobodnog sveta on se redovno testira, jer se nalazi u vrlo različitim okolnostima od nas ostalih”, rekao je ministar zdravlja SAD.

Svi rezultati negativni

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne krije da se redovno testira na koronavirus. Štaviše, o tome javno priča kad god ima priliku.

U nedelju je u intervjuu za državni kanal Rusija 1 otvoreno rekao da testiranje na koronu sprovodi veoma često.

“Redovno, jednom u tri ili četiri dana”, rekao je Putin odgovarajući na pitanje koliko često se testira na korona virus.

Upitan da li su rezutati bili negativni, on je odgovorio:

“Hvala Bogu, dosad jesu”.

Portugalac u samoizolaciji

Dok se u Srbiji pregovoralo o tome na koji način se treba boriti protiv koronavirusa, za kog su pojedini članovi Kriznog štaba govorili da je reč o smešnoj bolesti, portugalski predsednik Marselo Rebelo de Sousa pokazao je kako treba da razmišlja odgovorni lider države.

On je 8. marta otkazao sve javne aktivnosti i izolovao se u svom domu zbog širenja zaraze. De Sousa je to učinio pošto je primio grupu đaka iz škole koja je nakon toga zatvorena, pošto je jednom đaku dijagnostikovan virus kovid 19.

Iz njegovog kabineta je tada saopšteno da on nema nikakve simptome bolesti, ali je odlučio da se samoizoluje „kako bi dao primer preventivnih mera“.

Odgovorno ponašanje kojim se daje primer svojim građanima dala su i dva člana američkog kongresa odmah na početku pandemije u SAD.

Republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz, inače jedan od organizatora godišnje sednice Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) koja je održana početkom marta u Vašingtonu, odlučio je da ode u samoizolaciju odmah posle ovog zasedanja.

NJegovim putem pošli su i kongresmeni iz Arizone i DŽordžije, Pol Gosar i Dag Kolins, koji su objavili da će svojevoljno u karantin otići nakon što su bili u kontaktu sa dvoje NJujorčana koji su prisustvovali AIPAC konferenciji, a bila pozitivna na testu za koronavirus.

Podsetimo da je ovom događaju prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je po povratku iz Vašingtona odlučno odbio testiranje, ironično poručivši da će se testirati tek kada televizija N1 dva puta reprizira film „Vladalac“, dokumentarac o njemu.

Rukovanje sa Novakom

Hrvatski premijer Andrej Plenković nije se dugo dvoumio da li da se testira na koronavirus pošto se pojavio na teniskom turniru Adria tour u Zadru, gde je bio u kontaktu sa sportistima za koje će se kasnije ispostaviti da su pozitivni.

Pod pritiskom javnosti, a i dela opozicije, zbog rukovanja sa srpskim teniserom Novakom Đokovićem, Plenković se testirao tri puta, sam je platio svoje testove, a rezultati su pokazali da je negativan.

“S obzirom na to da obavlja odgovornu dužnost, predsednik Vlade Andrej Plenković obavio je testiranje na prisutnost koronavirusa. Nalaz je negativan”, saopšteno je iz hrvatske vlade.

(Nova.rs)

Check Also

Premijer Rumunije: Ne postoje ,ni Moldavci, ni moldavski jezik!

Tokom televizijske debate na kanalu Digi24, šef rumunske vlade Marsel Čolaku uskratio je Moldavcima kao …