Rusi krenuli avionima da dotuku Ukrajinsku vojsku!

Uveče 14. januara širom Ukrajine objavljena je vazdušna uzbuna.

Aleksej Arestovič, savetnik kabineta predsednika Ukrajine, rekao je da je primećeni raketni udar iz Rusije velikih razmera, tako da ne treba ignorisati signale upozorenja.

Ukrajinski funkcioneri i skoro vojna javnost informisali su, o radu sistema PVO i eksplozijama, koje su usledile u Odesi, Kijevu, Hersonu, Harkovu, Dnjepru i Krivom Rogu, kao i u Vinici, Kijevu, Dnjepropetrovsku, Lavovu, Žitomiru, Ivano- Frankivsk i Hmeljnicki regioni.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U početku su čelnici regiona, okruga i gradonačelnici gradova aktivno pisali u svojim blogovima o približavanju ruskih raketa, pozivajući stanovnike da ostanu u skloništima.

Posle nekog vremena počeli su da iznose detalje o tome, šta se dešavalo.

Dakle, šef Lviv OVA Maksim Kozicki je rekao da je došlo do pogotka u kritičnom infrastrukturnom objektu u regionu, pa su mogući prekidi u struji i vodi.

Rukovodilac susedne Ivano-Frankivske OVA Svetlana Oniščuk izvestila je da je pogođen objekat energetske infrastrukture regiona.

Prema preliminarnim podacima, nema povređenih i poginulih, a sistem PVO je oborio dve ruske rakete iznad teritorije regiona.

Šef kijevske OVA Aleksij Kuleba napisao je da ima dolazaka u region.

U Kijevu se čuju eksplozije. Sada protivvazdušna odbrana radi.

Budite u skloništu! – rekao je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

U Harkovu su zabeležena 2 dolaska u kritični infrastrukturni objekat, nakon čega su počeli hitni nestanci struje, metro je stao.

Gradonačelnik grada Igor Terehov obećao je da će sve komunalne i druge službe odmah nakon raketnog napada početi sa obnavljanjem toplote, struje i vode.

Molim sve da ostanu mirni.

U Harkovu su otvoreni punktovi „neuništivosti“, gde po potrebi, možete napuniti svoje mobilne telefone, ugrejati se, popiti tople napitke, dodao je Terehov.

Istovremeno, spiker „Harkovoblenerga” Volodimir Skičko je objasnio da su administrativni centar i ceo region potpuno, bez struje, usled raketnog udara.

Zauzvrat, šef Hersonske OVA, Jaroslav Januševič, rekao je stanovnicima regiona da su određene mikrookruge grada Hersona i 35 naselja u regionu same vlasti isključile struju.

Reč je o prinudnim merama u vezi, sa još jednim ruskim raketnim napadom – da bi se energetski objekti zaštitili od mogućih ozbiljnih oštećenja, njihov rad treba obustaviti, objasnio je Januševič.

U Viničkoj oblasti su takođe uvedeni hitni prekidi struje ali iz drugog razloga.

Govornica Operativne komande „Jug“ Natalija Gumenjuk objasnila je da, je kao rezultat raketnog udara pogođen kritični infrastrukturni objekat u Viničkoj oblasti.

Prema njenim rečima, oboreno je 10 raketa, koje su letele, ka Ukrajini sa juga: 4 iznad Odeske oblasti i po 3 iznad Nikolajevske i Viničke oblasti.

Šef Odeskog OVA Maksim Marčenko obavestio je javnost da je jedna od raketa Oružanih snaga Rusije pogodila kritični infrastrukturni objekat u regionu, oštećenja je bilo ali nije bilo žrtava.

Istovremeno, šef Odeske oblasne administracije Jurij Kruk je precizirao da je došlo, do dolaska u region.

Pored toga, postoji udar fragmenata oborenih projektila na objekte transportne infrastrukture, koji rade u skladu sa sporazumom o žitu.

Napominjemo da rusko Ministarstvo odbrane sledećeg dana objavljuje operativne izveštaje o napretku NMD.

Stoga, vredi sačekati detalje iz ruskog vojnog resora.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …