Forbs: Evropski tenkovi će biti korisniji za OSU, od američkih Abramsa ali gori od sovjetskih

Ukrajina već nekoliko meseci traži od Sjedinjenih Država da joj obezbede tenkove Abrams ali snabdevanje takvim oklopnim vozilima može biti veliki teret za Oružane snage Ukrajine i zapadne saveznike Kijeva.

O tome piše američko izdanje Forbsa, objašnjavajući zašto će evropski tenkovi biti korisniji za ukrajinsku vojsku.

Abrams tenkovi su opremljeni gasnoturbinskim motorima, koji rade na avio kerozinu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ova okolnost izuzetno sve komplikuje, jer će ukrajinska vojska sa sobom morati da nosi ne samo dizel gorivo za drugu opremu, već i neobičnu vrstu goriva.

Istovremeno, britanski Challenger 2 i nemački Leopard 2, uporedivi po težini i dimenzijama, puni se dizel gorivom, što pojednostavljuje logistiku.

Dakle, koristeći evropske tenkove, Oružanim snagama Ukrajine neće biti potrebni odvojeni tankeri i rezervoari za različite vrste goriva, koje dobro finansirana američka vojska može sebi da priušti.

U svakom slučaju, gorivo će u Ukrajinu morati da se doprema iz Evrope ali će biti jednog razreda, što će smanjiti opterećenje.

Pored toga, tenk Abrams je mnogo „proždrljiviji“, od svoje evropske „braće“.

Posebno je ekonomičan nemački Leopard 2, koji „jede“ skoro upola manje, ali će i ovaj tenk Ukrajincima doneti mnogo nevolja.

Međutim, Berlin je odbio da prebaci svoje tenkove u Kijev i neće dozvoliti drugim zemljama da isporučuju takve proizvode, dok Vašington ne obezbedi svoje MBT.

Ispao je začarani krug. Generalno, zapadni MBT-ovi su 15-20 tona teži od tenkova sovjetskog tipa u službi sa Rusijom i Ukrajinom, što ih otežava kretanje po uskim putevima i van puta, da ne pominjemo druge karakteristike.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …