Nemački ministar spoljnih poslova: Budućnost zemalja Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji – A Srbija da preda Kosovo …

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je uoči sutrašnje posete Berlinu šefa diplomatije Srbije, Nikole Selakovića, da se ujedinjena Evropa ne završava na spoljnim granicama Evropske unije i da je strateški suverenitet Evrope nezamisliv bez tesnog povezivanja sa Zapadnim Balkanom.

Mas će zato u naredne dve sedmice razgovarati sa Selakovićem i ministarkama spoljnih poslova Albanije i BiH Oltom DŽakom i Biserom Turković, a državni ministar za spoljne poslove Mihael Rot će putovati u uzvratnu posetu Podgorici, posle posete Berlinu novog šefa crnogorske diplomatije Đorđa Radulovića početkom ove godine, saopštilo je danas nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je “Nemačka iskrena u vezi sa EU perspektivom svih zemalja Zapadnog Balkana” i da je “zato važno da se, uz podršku, intenzivno nastavi tim putem na temelju reformi”.

Nemačko ministarstvo podseća da za evropski put od 2014. godine postoji i dodatni format, “Berlinski proces”, čija je svrha da približi Zapadni Balkan i EU.

“Pritom je reč o vrlo konkretnim, praktičnim koracima kao što su osnivanje Regionalne mreže mladih ili stvaranje Jedinstvenog regionalnog tržišta. Nemačka vlada je ovog leta domaćin ‘Berlinskog procesa’ i nada se da će se u Berlinu održati samit uz lično prisustvo lidera zemalja učesnica”, dodaje ministarstvo.

“Obećanje Nemačke, naše obećanje, stoji: Budućnost zemalja Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji. Nemačka jeste i ostaće blizak partner svih zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i ‘Berlinski proces’. O tome, i o mnogim drugim važnim temama biće reči u razgovorima ministra spoljnih poslova Hajka Masa i državnog sekretara Mihaela Rota u naredne dve sedmice”, piše u saopštenju.

Podseća se i da uporedo sa tim razgovorima, počinje i poseta Zapadnom Balkanu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

“Pre samo nekoliko dana, američki Stejt department je podvukao podršku SAD dijalogu pod vođstvom EU, čiji je cilj normalizacija i sveobuhvatni sporazum sa uzajamnim priznanjem. Izbor Džozefa Bajdena za predsednika SAD tako pruža šansu za transatlantski i odlučan nastup na Zapadnom Balkanu u korist pomirenja, demokratije i ekonomskog razvoja.

U tom svetlu, nova američka administracija s pravom od Evrope i Nemačke očekuje da preuzmu veću odgovornost u svom neposrednom susedstvu”, navodi nemačko ministarstvo.

(Beta)

Check Also

Borel najavio tajming prve tranše prihoda, od ruske imovine!

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je u ponedeljak, 22. jula, saopštio vreme prve tranše prihoda …