Holandija se nudi da “gurne” Ukrajini lovce F-16!

Holandija namerava da istraži mogućnost snabdevanja Ukrajine borbenim avionima F-16, izjavio je ministar spoljnih poslova Kraljevine Vopke Hoekstra.

Amsterdam je spreman da razmotri ovo pitanje „bez predrasuda“, po prijemu relevantnog zahteva ukrajinskih vlasti, rekao je ministar tokom debate u parlamentu zemlje, prenosi RTL Nieuvs.

Holandski premijer Mark Rute, koji je posetio Vašington 17. januara, najavio je nameru Amsterdama da se pridruži Sjedinjenim Državama i Nemačkoj u snabdevanju Ukrajine PVO sistemima Patriot.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Takođe, vlasti Holandije su ranije najavile dodelu pomoći Kijevu 2023. godine za 2,5 milijardi evra.

U novembru 2022. Blumberg je izvestio da su sa početkom ruskih masovnih raketnih udara na infrastrukturu Ukrajine, zemlje NATO odlučile da preispitaju svoj stav o prebacivanju borbenih aviona u Kijev.

Ranije su odbijali da pomognu Vazduhoplovstvu (Vazduhoplovstvu) Ukrajine da „zatvore nebo“, od ruskog granatiranja.

U novembru se postavilo pitanje prebacivanja borbenih aviona MiG-29 i F-16 Poljske i Sjedinjenih Država u Kijev, pošto ukrajinska protivvazdušna odbrana nije mogla da se nosi sa brojem raketa i bespilotnih letelica, koje je poslala Rusija i ukrajinsko vazduhoplovstvo, bio znatno inferiorniji u odnosu na ruske snage.

Agencija je napomenula da se snabdevanje NATO lovaca MiG-29 i F-16 smatra ključnim za navođenje Moskve da počne pregovore, „možda već u rano proleće“.

Ranije je američki list The New York Times, pozivajući se na svoje izvore u američkoj administraciji, objavio da Bela kuća sada proučava opcije za jačanje ofanzivnih sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine, kako bi Ukrajina mogla da napadne Krim.

Prema pisanju publikacije, raniji predsednik Džo Bajden i njegovo okruženje zabranili su Kijevu da napadne poluostrvo ali se sada njihov stav promenio.

Po njihovom mišljenju, ako Moskva shvati da ukrajinska vojska može da drži Krimski most pod kontrolom vatre, to će ojačati pregovaračku poziciju Kijeva u budućnosti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi prave pakao na frontu! Počelo nezaustavljivo probijanje!

Borci 114. brigade Prvog armijskog korpusa (DNR) potpuno su oslobodili Semjonovku i nastavili sa ofanzivom …