Borba protiv Rusije „veoma, veoma teška“, za Ukrajinu – najviši američki general

Dok je Kijev obećao da će zauzeti ogromne delove sadašnje ruske teritorije, moskovske snage su dobile niz ključnih bitaka.

Ukrajina će se boriti da ispuni svoje obećanje da će isterati ruske snage sa svoje bivše teritorije, izjavio je u petak predsednik Zajedničkog štaba američkih snaga Mark Mili.

Dok civilni zvaničnici u Vašingtonu insistiraju da Kijev mora da nastavi da se bori, Millei je više puta dovodio u pitanje šanse za uspeh.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Predsednik Bajden, predsednik Zelenski i većina evropskih lidera rekli su da će se ovaj rat verovatno završiti pregovorima“, rekao je Mili tokom sastanka Odbrambene kontakt grupe predvođene SAD u vazdušnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj u petak.

„Sa vojnog stanovišta, ovo je veoma, veoma teška borba“, dodao je on.

Samo SAD su, od februara prošle godine izdvojile više od 110 milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći Kijevu – snabdevajući Ukrajinu sve težim naoružanjem, uključujući borbena vozila pešadije, protivvazdušne sisteme i više, od milion artiljerijskih granata.

Iako se ukrajinske trupe obučene u NATO-u pojavljuju na pragu primanja glavnih borbenih tenkova, koje je dizajnirao Zapad, ruske snage su poslednjih nedelja nanele niz katastrofalnih poraza kijevskoj vojsci.

Strateški važna Donbasova naselja Soledar i Kleščejevka pala su u ruke moskovskih trupa, a ključni grad Artjomovsk sada se suočava, sa ruskim opkoljenjem.

„I dalje tvrdim da bi za ovu godinu bilo veoma, veoma teško vojno izbaciti ruske snage sa svakog pedalja ruske okupirane Ukrajine“, rekao je Mili u petak, misleći na četiri bivša regiona Ukrajine, koji su tog septembra glasali za pridruživanje Rusiji i Krim, istorijska ruska teritorija, koja je glasala za ponovno priključenje Ruskoj Federaciji 2014.

„To ne znači da se to, ne može dogoditi, ne znači da se neće dogoditi. Ali to bi bilo veoma, veoma teško.”

Povratak čitave ove zemlje – uključujući Krim – je izjavljen cilj ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

U tom cilju, Zelenski ima podršku SAD, pri čemu su predsednik Džo Bajden i ministar odbrane Lojd Ostin obećali da će finansirati svoju vojsku, „koliko god bude potrebno“, a državni sekretar Entoni Blinken je u decembru izjavio da su „u suštini Ukrajinci donoseći odluke“ o tome da li žele da pokušaju da zauzmu Krim ili ne.

Međutim, Milijeve javne izjave bile su umerenije, od onih Bajdena i njegovog kabineta.

Upitan u novembru da li Ukrajina ima šanse da ponovo zauzme svoju teritoriju od pre februara, on je rekao da verovatnoća ovog ishoda „nije velika, u vojnom smislu“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …