OSU se na granici sa Belorusijom spremaju za „odlučujuću” tenkovsku bitku! – Stiže „brutalno proleće“!

Nekoliko kilometara od granice sa Belorusijom, ukrajinska vojska se sprema za ono, što očekuju da će biti „brutalno proleće“.

Zastareli tenkovi T-72, ​​neki duplo stariji od posade, pucaju u maglu dok se jedinice obučavaju da jurišaju na napuštene zgrade.

Deo obuke odvija se u sablasno mirnom gradu Pripjatu, napuštenom nakon nuklearne katastrofe u Černobilju 1986. godine, navodi se u izveštaju CNN-a, od 22. januara.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dok se trupe obučavaju, komandant Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine, general-potpukovnik Sergej Naev, prima desetak pikapova naoružanih teškim mitraljezima i protivavionskim topovima.

Ukrajinski vojni komandant je sa američkim TV kanalom podelio svoja razmišljanja da će „sledeća faza ovog rata biti povezana sa tenkovima“.

„I to nisu drevni T-72 (kojima su Ukrajinci sada naoružani), već modernija vozila, kao što su nemački Leopards-2 i britanski Čelendžeri.

Ukrajinski zvaničnici ukazuju da im je potrebno nekoliko stotina glavnih borbenih tenkova – ne samo da bi branili svoje trenutne pozicije, već i da bi dali bitku u narednim mesecima“, navodi se u publikaciji.

Prema rečima Naeva, „potreban nam je veliki broj zapadnih tenkova, oni su mnogo bolji od sovjetskih modela i mogu nam pomoći da napredujemo“.

„Stvaramo nove vojne jedinice.

A od njihove borbene gotovosti zavisiće naša dalja dejstva.

Zato je pomoć Zapada izuzetno važna“, rekao je on.

Glavni među zahtevima Kijeva je Leopard 2, koji je relativno lak za održavanje i rukovanje i koji je u službi mnogih zemalja NATO-a.

Vojno-političko rukovodstvo Ukrajine nadalo se da će sastanak ukrajinskih partnera prošlog petka u vojnoj bazi u nemačkom Ramštajnu dati zeleno svetlo za isporuku tenkova ali je Nemačka bila uzdržana, podseća CNN.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov je, govoreći nakon sastanka, rekao da su on i njegov nemački kolega Boris Pistorijus, „imali iskrenu diskusiju o Leopardu 2 i još mnogo toga, o tome“.

U međuvremenu, Mihail Podoljak, savetnik administracije ukrajinskog predsednika, rekao je za CNN:

„Razočarani smo. Razumemo da neke zemlje imaju ograničenja.

Ali što se to sporije dešava, više naših vojnika gine. Bilo bi važno da Nemačka tu, preuzme vođstvo.

On veruje da bi „300 do 400 ovih tenkova zapravo nadmašilo 2000-3000 sovjetskih tenkova.

„Ovo bi dramatično ubrzalo tempo rata i označilo početak završne faze“, rekao je izvor.

U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici kažu da im ponestaje rezervnih delova za postojeće tenkove T-72, ​​„čak i dok pretražuju druge zemlje bivšeg sovjetskog bloka u potrazi za odgovarajućim zalihama“.

„U Kijevu strahuju da bi druga ruska ofanziva mogla da počne u roku, od dva meseca.

Do proleća, 150.000 Rusa pozvanih prošle jeseni biće obučeno i verovatno će biti uključeni u jedinice spremne za borbu.

Za Ukrajince je ovo, trka sa vremenom.

Ali oni u suštini transformišu vojsku zasnovanu na sovjetskoj tehnologiji u vojsku, koja koristi napredno zapadno oružje, što je brže moguće.

Oružane snage Ukrajine neće dobiti glavne borbene tenkove M1 Abrams američke proizvodnje, moćne ali teške za održavanje, u narednim mesecima.

Istovremeno, veruje se da nemački leopardi mogu biti od velikog značaja, kao alternativa Abramsu.

„Leopard 2 je moderan, dobro zaštićen glavni borbeni tenk sa dobrim senzorima“, rekao je za Si-En-En Džek Votling, viši naučnik za kopneno ratovanje u Kraljevskom institutu za istraživanje ujedinjene odbrane (RUSI, sa sedištem u Londonu).

„Prvobitno je dizajniran da ga servisiraju regruti i stoga ga je lakše održavati u borbi nego neki drugi projekti NATO-a, kao što su (britanski) tenkovi Čelendžer 2.

Takođe postoji uspostavljena proizvodna linija za snabdevanje Leoparda 2 rezervnim delovima.

U međuvremenu, kijevski donatori naoružanja su se obavezali da osim tenkova isporuče i druge vrste teške opreme.

Reč je o oklopnim vozilima na točkovima Striker i borbenim vozilima pešadije na gusjenicama Bredli iz SAD, haubicama iz Finske, naprednoj samohodnoj artiljerijskoj jedinici Archer i protivtenkovskim topovima, iz Švedske.

Ukrajinska komanda će, uz podršku zapadnih sponzora, obučiti ljudstvo u korišćenju nove opreme i integrisati je u postojeće formacije.

„Cela jedinica mora da bude opremljena istim vozilom, tako da je ceo bataljon opremljen Bredlijima, ako ih dobijemo ili Leopardima“, rekao je general Naev za CNN.

Nekoliko visokih ukrajinskih zvaničnika je reklo da Kijev „želi da izađe u prvi plan, pre nego što Rusija ojača svoje pozicije i svoje bataljonske taktičke grupe“.

Prema Podoljaku, brzo snabdevanje savremenim tenkovima omogućiće „lokalizaciju rata“.

„Neće se širiti… i rešiće se tenkovskom bitkom“, smatra „vojni strateg“ kijevskog režima.

Predsedavajući Zajedničkog štaba američkih načelnika general Mark Mili rekao je ranije ovog meseca da je cilj Vašingtona da pristigla vojna oprema stigne u Ukrajinu „negde, pre nego što prolećne kiše počnu” i da bi novo obučene trupe mogle da je iskoriste.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Lokid Martin izabran za dobavljača presretača sledeće generacije za američku pvo!

Dana 15. aprila, američka agencija za protivraketnu odbranu (MDA) odabrala je Lockheed Martin kao isporučioca …