CNN: Rusi melju! – Imaju novu taktiku i njihov broj je zastrašujući…

Linije ukrajinskog fronta, umesto najavljenog letnjeg proboja, sada čekaju sumornu i mračnu zimu – porast ruske moći i sve veće gubitke Kijeva.

“Kako mi u vojsci volimo da kažemo, plan je bio dobar na papiru ali smo zaboravili na rovove”, našalio se Ihor, zapovednik 15. brigade nacionalne garde ukrajinske vojske.

Ihor je to rekao za CNN i to mu je kodno ime, odnosno njegov pravi identitet je sakriven. S novinarima je razgovarao, dok su oko njega padale bombe.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zimska borba više je nego sumorna. Severno od Robotina, gde su pre nekoliko meseci besnele žestoke borbe, ukrajinske bespilotne letelice brojčano su slabije od ruskih.

Njih 40 nedavno je pogodilo ukrajinsku mrežu rovova u samo jednom danu.

Ukrajinci se suočavaju s nemilosrdnim talasima mobilisanih ruskih zatvorenika, propisno obučenih i opremljenih, potpomognutih oklopima i često, kako veruju, drogiranih, piše CNN i dodaje da su im ukrajinski vojnici pokazali snimak povređenog Rusa, odsečenih nogu, ali s jezivim osmehom na licu, naizgled nesvesnog bola.

Oni koji se bore u ukrajinskim rovovima kažu da su sada suočeni s još jednom pretnjom: upotrebom gasa kao oružja.

Već je, kako se dalje navodi, zabeleženo devet incidenata u poslednjim sedmicama, u području Robotina, rekao je jedan ukrajinski bolničar za CNN.

Dronovima je na ukrajinske linije bačen kaustični i zapaljivi gas, što je prouzrokovalo smrt jedne osobe.

Gas se koristi za izazivanje panike, nakon čega slede konvencionalno granatiranje ili napadi dronovima, rekli su napadnuti vojnici.

Zvaničnik ukrajinske obaveštajne službe kazao je da su Rusi pustili jednu vrstu CS gasa, koja je sredstva za suzbijanje nereda poznata i kao suzavac.

Reč je o hemijskom spoju koji može učiniti ljude privremeno nesposobnima za funkcionisanje, iritirajući oči, nos, usta, pluća i kožu.

Inače, korištenje suzavca u ratovanju zabranjeno je Konvencijom Ujedinjenih nacija o hemijskom oružju.

Dva vojnika koja su preživela napad gasom pokazala su CNN-u lekarske izveštaje koji pokazuju da su bili otrovani.

“Prvo sam video dim. Istrčali smo iz rova i gas se odjednom zapalio. Rov je bio u plamenu. Ovaj gas peče, zaslepljuje te, ne možeš disati, pali ti grlo. Nismo imali ni sekund”, rekao je jedan vojnik.

Takođe, CNN navodi i da je broj ruskih vojnika koji su sada na frontu zabrinjavajući.

“Obično više mesa znači više mlevenog mesa”, rekao je Ihor, misleći na ruske generale koji bacaju svoje snage u “mlin za meso” na prvoj liniji fronta, bez zabrinutosti za vlastite gubitke.

“Ali ponekad mašina radi kako treba. I imaju uspeha.”

“Bez podrške, nećemo uspeti”, zaključio je Ihor.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …