Boris Pistorijus otkrio termin isporuke nemačkih tenkova Ukrajini!

Naoružanje, koje Kijev dugo traži stići će „dovoljno rano“, kaže nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Ukrajinska vojska će biti pojačana glavnim borbenim tenkovima Leopard 2 najkasnije do kraja marta, obećao je novi nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

On je to izjavio u četvrtak dok je posetio nemačke trupe u centralnoj pokrajini Saksonija-Anhalt.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Novinari su pitali ministra da li je zabrinut da će isporuka nemačkih Leopard 2, doći prekasno za Ukrajinu u svetlu sugestija da Rusija možda planira prolećnu ofanzivu.

„Nemam nagoveštaja da bi moglo biti prekasno.

Mislim da ćemo naše Leoparde isporučiti najkasnije, možda, krajem marta“, odgovorio je Pistorijus i dodao da veruje da će to biti, „dovoljno rano“.

Snabdevanje nemačkim tenkovima je „veoma važna mera za poboljšanje odbrambenog integriteta Ukrajinaca; da se [nateraju] da se uspešno bore protiv ruskih trupa“, naveo je on.

Uprkos tome, što je mesecima odbacivala takvu mogućnost, Nemačka je u sredu zvanično odobrila isporuku 14 tenkova Leopard 2A6 iz sopstvenih zaliha Kijevu.

Berlin je takođe rekao da će dozvoliti drugim zemljama da obezbede naoružanje nemačke proizvodnje.

Nemačko saopštenje usledilo je nekoliko sati, pre nego što su SAD odobrile isporuku 31 svog tenka M1 Abrams, Ukrajini.

Bajdenova administracija je obećala uprkos tome, što je Pentagon ranije izjavio da su tenkovi Abrams neprikladni za sukob između Kijeva i Moskve, jer su bili teški za održavanje, radili su na mlazno gorivo i zahtevali opsežnu obuku za rad.

Prema izveštajima medija, na visokom sastanku ukrajinskih pristalica u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj ranije ovog meseca, Berlin je insistirao da će poslati oklop Ukrajini, samo ako Vašington učini isto.

Velika Britanija je bila prva među zapadnim državama, koja je Kijevu obećala glavne borbene tenkove, a London je sredinom januara najavio da će vladi Zelenskog obezbediti 14 svojih Challenger 2.

Zamenik ministra odbrane Poljske Vojčeh Skurkijević rekao je u četvrtak za Radio Plus da je Varšava spremna da Kijevu obezbedi 14 Leopard 2 nemačke proizvodnje, nakon što ukrajinske trupe završe obuku na njima, što bi se moglo dogoditi za „nekoliko nedelja“.

Pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se najavljene isporuke tenkova Nemačke, SAD i Velike Britanije u Moskvi posmatraju kao „direktna umešanost“ NATO-a u sukob u Ukrajini.

„I ovo učešće raste“, naglasio je on.

Ranije ovog meseca, Peskov je istakao da zapadni oklop neće promeniti ishod borbi i da će ti tenkovi „goreti“, ako budu isporučeni.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Bela kuća o Putinu, nakon njegove izborne pobede…

SAD će raditi na osnovu toga da je Vladimir Putin predsednik Ruske Federacije. Ovo je …