Predsednik članice NATO poručio Nemcima: Ako ste u ratu sa Rusijom, ok! Možda ćete imati više sreće, nego pre 70 godina!

SAD i Nemačka su možda u ratu sa Rusijom ali to je novost za Hrvatsku, rekao je Zoran Milanović.

Komentarišući izjavu nemačkog ministra spoljnih poslova da Evropa „vodi rat protiv Rusije“, hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je u četvrtak da je to za njega novost i poželeo Berlinu više sreće, nego u Drugom svetskom ratu.

Hrvatska, “ni na koji način ne bi trebalo da pomogne” Ukrajini vojno, rekao je Milanović prilikom posete lučkom gradu Splitu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Hoćete da uđemo u rat?“

Okvirujući ukrajinski sukob, kao sukob između Vašingtona i Moskve, on je podsetio novinare da je kritikovan, zato što je samo ponovio reči kijevskog ministra odbrane da je trenutni sukob „proksi rat“, između NATO-a i Rusije.

„Sada nemačka ministarka spoljnih poslova, kaže da moramo biti jedinstveni, jer citiram, “mi smo u ratu sa Rusijom”. – Nisam to znao“, rekao je Milanović.

„Možda je Nemačka u ratu sa Rusijom ali onda, srećno, možda ovaj put ispadne bolje, nego pre 70-ak godina.

Hrvatski predsednik je bio zbunjen, kada je takvu tvrdnju čuo od lidera nemačkih Zelenih, za koje je rekao da su nekada bile pacifistička partija podjednako protiv SAD i SSSR-a, a ne od kancelara Olafa Šolca.

„Ako smo u ratu sa Rusijom, onda da vidimo, šta treba da radimo.

Ali nećemo pitati Nemačku za mišljenje“, dodao je Milanović.

„Neka shvate, ko je tamo pravi kancelar. Dugo sam u politici, naša zemlja je prošla kroz mnogo toga ali nikada ranije nisam video ovakvo ludilo.

Kada su u pitanju tenkovi, „ruski ili američki, oni gore isto“, rekao je Milanović, napominjući da će isporuke oklopa Ukrajini – koje su SAD i Nemačka najavile ove nedelje – samo produžiti borbe,

„Ti tenkovi mogu da izgore ili da stignu do Krima ali Hrvatska neće imati ništa s tim“, insistira on.

Socijaldemokratski predsednik se često sukobljavao sa nacionalističkom parlamentarnom većinom, zbog hrvatske politike prema Ukrajini.

Milanović se samo prošlog meseca usprotivio učešću Zagreba u programu EU za obuku ukrajinskih trupa, rekavši da je to u suprotnosti sa hrvatskim ustavom.

Osim ako SAD i Rusija ne budu vodili neku vrstu razgovora, svet „polako klizi u Treći svetski rat“, dodao je Milanović.

„Neki ljudi misle da je već počelo ali ja imam svoje rezerve.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …