Uz pomoć Indije, SAD mogu da dobiju podatke o ruskim lovcima!

Za učešće u zajedničkoj vežbi Veer Guardian u Japanu, indijsko vazduhoplovstvo je privuklo nekoliko lovaca ruske proizvodnje.

Prvi put u istoriji 4 aviona Su-30MKI sletela su na japanski aerodrom Hjakuri, 130 km od Tokija.

Militari Watch Magazine smatra da će na ovaj način Japan dobiti neke podatke o ruskim avionima, koje kasnije može iskoristiti u svoju korist.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Vežba je značajna jer odražava ne samo proširenje odbrambenih veza između Delhija i Tokija, već i jedinstvenu priliku za japansku vojsku da analizira sposobnosti naprednih ruskih teških lovaca, od kojih će obaveštajni podaci gotovo sigurno biti prosleđeni Sjedinjene Države, piše Militari Watch.

Pored lovaca, u vežbe je uključen i tanker Il-78, koji je obezbedio gorivo za eskadrilu na putu od Indije do Japana.

Uprkos činjenici da je Su-30 u različitim modifikacijama, već dugo bio u upotrebi u nekoliko zemalja, on još nije sleteo na aerodrome potencijalnog neprijatelja.

Na japanskoj strani u vežbama su učestvovali zastareli američki F-15 i japanski Micubiši F-2.

MV napominje da će učešće Su-30MKI biti veoma korisno za japansku vojsku u smislu moguće konfrontacije sa armijama saveznika Rusije.

Indija se verovatno neće suočiti sa F-15 u borbi, dok se Japan suočava sa stotinama kineskih i ruskih borbenih aviona na svojim granicama.

Stoga će pouke iz simuliranih borbenih dejstava biti mnogo korisnije za japansku stranu, nego za indijske pilote – naglašava izdanje.

Indija je ranije izrazila interesovanje za modernizaciju flote lovaca Su-30MKI ugradnjom novih radara i moguće, motora AL-41, koji su opremljeni avionima Su-35S generacije 4++.

Delhi je takođe izrazio interesovanje za kupovinu najnovijih ruskih lovaca Su-57.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …