Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu poručio SAD: Skidajte vaše „prljave ruke“ sa Turske!

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu optužio je Vašington da radi na povredi svoje zemlje usred spora, oko zatvaranja konzulata.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu optužio je američkog ambasadora Džefrija Flejka da pokušava da „zbuni“ ljude u zemlji domaćinu i poručio mu da skloni svoje „prljave ruke“ sa zemlje.

On je ranije tvrdio da zapadne nacije vode „psihološki rat“, kako bi potkopali turizam u Turskoj.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Jasno vam kažem, maknite svoje prljave ruke sa Turske.

Jasno znam šta ste uradili, koje ste korake preduzeli i kako želite da zbunite Tursku“, rekao je ministar u govoru, u petak.

Sojlu je rekao da su prva pitanja, koja su „svakom američkom ambasadoru“, koji je stigao u Tursku bila postavljena, „Kako mogu da izvedem državni udar“ i „Kako mogu da naudim Turskoj“.

Ministar je takođe naveo da evropskim narodima „vode“ američke diplomate.

Primjedbe su uslijedile dan, nakon što su SAD i nekoliko zemalja EU odlučile da privremeno zatvore svoje konzulate u Istanbulu, zbog “sigurnosnih razloga”.

Strane vlade su takođe savetovale svoje građane da izbegavaju turistička žarišta u Turskoj, navodeći terorističku pretnju.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da umešane nacije nisu prenele Ankari nikakve dokaze, koji bi opravdali zatvaranje.

„Kažu nam: „Imamo konkretne informacije, postoji pretnja.

Zato zatvaramo. Od koga je došlo? Gde? Ko će to uraditi? Nema informacija o tome“, rekao je Čavušoglu u četvrtak.

Visoki diplomata je opisao ovaj potez, kao „nameran” i verovatno osmišljen da dovede sadašnju vladu u „tešku situaciju”, pre predstojećih opštih izbora.

Sojlu je dodao da su zapadne vlade zapravo reagovale „psihološkim ratom“, na turske planove da podstaknu turizam u zemlji.

Događaj u petak u Antaliji, tokom kojeg je ministar unutrašnjih poslova razvalio američkog ambasadora, bio je posvećen pitanjima migracija.

Soilu je u svom govoru optužio zapadne nacije da pogoršavaju problem, sa kojim se Ankara suočava, zbog masovne migracije.

Posebno je izrazio zabrinutost zbog nestabilnosti u susednim zemljama Iraka i Sirije, gde je, prema rečima ministra, „potpuno nestala državna vlast“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

SAD planiraju da iskoriste Ilijana Moska u vojne svrhe, u svemiru!

Ministarstvo odbrane i svemirske snage SAD planiraju da objave strategiju za korišćenje privatnih kompanija za …