SAD moraju da prebrode svoj „sindrom nekažnjivosti“ – Moskva

Vašington je izgubio sposobnost da koristi silu na globalnoj sceni, bez ozbiljnog odbijanja, rekao je visoki diplomata.

Vašington ne treba da očekuje da će svet zaboraviti da je izmislio svoje opravdanje za invaziju na Irak 2003. godine, izjavio je u subotu za RIA Novosti zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Ruski diplomata je to izneo uoči 20. godišnjice, sada već ozloglašenog govora tadašnjeg američkog državnog sekretara Kolina Pauela u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, tokom kojeg je izneo navodne dokaze o iračkom oružju za masovno uništenje, uključujući i ono biološko.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Da bi podržao svoj slučaj, Pauel je izložio sićušnu bočicu belog praha, koji je trebalo da predstavlja antraks i rekao savetu da SAD nemaju drugog izbora, osim da krenu u rat.

(Gore na slici – Bivši američki državni sekretar Kolin Pauel drži bočicu, za koju je rekao da je veličine koja može da se koristi za zadržavanje antraksa, dok se obraća Savetu bezbednosti UN, 5. februara 2003.)

Međutim, u Iraku nikada nije pronađeno oružje za masovno uništenje.

Pauelov trik u UN, „odavno je postao oličenje licemerja i uverenja američke vladajuće elite u sopstvenu nekažnjivost i njeno neosporno pravo da arogantno podučava ostatak sveta“, rekao je Rjabkov.

On je dodao da je to takođe simbol spremnosti Vašingtona da „koristi silu protiv očigledno slabijeg protivnika, kako bi očuvao sopstvenu globalnu hegemoniju“.

Međutim, diplomata je sugerisao da – za razliku od 2000-ih i tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. – Vašington ne može da se izvuče sa „međunarodnim banditizmom”, u sadašnjim uslovima.

„U geopolitičkom pejzažu, koji se brzo menja, SAD sada objektivno nisu u stanju da pribegnu scenariju upotrebe sile, svaki put kada im se prohte, a da se ne suoči sa ozbiljnim posledicama“, primetio je on, ukazujući na „ponižavajući beg“ američkih trupa, iz Avganistana 2021.

Međutim, kako je pokazalo „mešanje“ Vašingtona u ukrajinski sukob, ovaj neuspeh nije sprečio SAD da prihvate svoje stare načine, nastavio je diplomata.

„Amerikanci će morati da se prilagode novim šinama i da se otarase sindroma nekažnjivosti, koji se tako jasno manifestovao tokom skandala sa [antraksom] bočicama.

Isto važi i za uzimanje u obzir Rusije i Kine, kao i drugih velikih međunarodnih igrača, koji oblikuju pravedniji multilateralni svetski poredak“, rekao je Rjabkov.

SAD ne treba da gaje nikakvu nadu da će „sećanja, na ono što se dogodilo pre 20 godina biti zakopana u promenljivom pesku moderne istorije“, zaključio je on.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

F-35 definitivno neće dobiti novi motor u narednim godinama!

Dugogodišnja obećanja proizvođača stelt lovca F-35 Lightning II „uskoro“, pa čak i „skoro“ da će …