Najnovije upozorenje: Napašće danas! – “Spremajte se za najgori scenario…”

Izrael se sprema za najgori scenario za koji američki zvaničnici veruju da bi se mogao dogoditi, u roku od samo nekoliko sati, navode američki mediji.

Kako javlja CBS, američke službe veruju da je samo pitanje trenutka, kada će Iran direktno napasti Izrael, u odmazdi za napad pre skoro dve nedelje u kojem je ubijeno sedam iranskih vojnih oficira.

Iran je obećao da će se osvetiti za izraelski napad 1. aprila, na iransku ambasadu u glavnom gradu Sirije.

Dva američka zvaničnika izjavila su za CBS njuz da se veliki iranski napad na Izrael očekuje, već danas.

Očekuje se da će u napadu biti upotrebljeno, više od 100 dronova i na desetine projektila usmerenih, na vojne ciljeve u Izraelu.

Zvaničnici su rekli da bi za Izraelce bio izazov da se brane od napada, tolikih razmera i dok su smatrali da bi Iranci mogli da se odluče za napad manjeg obima, kako bi izbegli dramatičnu eskalaciju, verovalo se da će njihova odmazda biti neizbežna.

Teheran nije javno saopštio, kako i kada će uzvratiti udarac, tako da je nejasno dokle će iranski lideri ići.

Ako odluče da izvrše direktan napad na Izrael, postoji bojazan da bi to moglo bukvalno da proširi rat Izraela protiv iranskog saveznika Hamasa u mnogo širi regionalni sukob.

Uz iransku odmazdu koja se očekuje u bilo kom trenutku, američki Stejt department je u četvrtak upozorio Amerikance u Izraelu da ne putuju, van većih gradova, koji su zaštićeni odbrambenim sistemom “Gvozdena kupola”.

Sima Šajn, stručnjakinja za bezbednost i bivša zvaničnica izraelske nacionalne obaveštajne agencije Mosad, ističe za CBS njuz da je ovo opasan trenutak za region.

Ona je rekla da je strah zbog sveopšteg rata verovatno podjednako veliki “na obe strane i u Izraelu i u Iranu“.

Ako Iran odluči da direktno udari na Izrael, to bi moglo uključivati složeni raketni napad i napad dronovima, sličan onom koji su iranske snage pokrenule, na saudijsku naftnu fabriku 2019.

“Pokušaće to da izvedu, na vojsci ili nekoj vojnoj imovini“, predviđa ona.

“Ali pitanje je, kakve će biti posledice. Ako bi bilo mnogo poginulih ili povređenih… Mislim da to ima potencijal za ogromnu eskalaciju”, zaključila je ona.

B92

Check Also

Ivanišević: Bošnjaci nemaju dokaze za genocid u Srebrenici, a počinili su genocid, nad okolnim Srbima!

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević izjavio je da su …