Stoltenberga hvata bezbednosna panika: NATO će se fokusirati na „podmorske kablove i cevovode“!

Stoltenberg obećava da će “sprečiti i suprotstaviti se pretnjama”, nakon što Severni tok, kao krivice otkrije SAD i Norvešku.

NATO će uspostaviti novo koordinaciono telo za rešavanje pretnji podvodnoj infrastrukturi, izjavio je u ponedeljak generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Njegovo saopštenje dolazi samo nekoliko dana nakon što je legendarni istraživački novinar Simor Herš rekao da SAD i Norveška stoje iza septembarskih eksplozija na gasovodima Severni tok ispod Baltičkog mora.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Zaštita kritične podmorske infrastrukture takođe će biti visoko na našem dnevnom redu“, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu, posle sastanka ministara odbrane NATO-a.

Blok predvođen SAD „radi na tome mnogo godina“, dodao je Stoltenberg, „i sada to podižemo na sledeći nivo“.

U sedištu NATO-a biće uspostavljena nova „koordinacione ćelije“ kako bi „mapirale naše ranjivosti i sarađivale sa industrijom“, koja će „podržati naše napore da sprečimo i suprotstavimo pretnje kritičnoj infrastrukturi, uključujući podmorske kablove i cevovode“, rekao je Stoltenberg. On je rekao da će o daljim merama biti odlučeno na samitu NATO-a u Viljnusu u Litvaniji u julu.

Stoltenberg, koji je bio norveški premijer pre nego što je preuzeo vođstvo NATO-a 2014, nije se osvrnuo na Heršovu priču od prošle srede.

Nijednog od novinara nije pozvala ni portparolka NATO-a Oana Lungesku.
Istraživački novinar, dobitnik Pulicerove nagrade, optužio je SAD da su naredile uništavanje naftovoda koji vode od Rusije do Nemačke i Norveške za pomoć u izvođenju bombardovanja.

Bela kuća je to osudila kao „potpuno lažnu i potpunu fikciju“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ukazao je na reči podsekretara američkog državnog sekretara Viktorije Nuland da kaže da Amerikanci „u suštini priznaju“ da su eksplozije gasovoda njihovo delo.

U međuvremenu, Peking je saopštio da Vašington duguje svetu objašnjenje.

„Ako Herš govori istinu, ono što je otkrio je očigledno neprihvatljivo i za to se mora odgovarati“, rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning u petak.

Kako je Herš primetio, i Nulandova i američki predsednik Džo Bajden uputili su veoma konkretne pretnje Severnom toku 2 pre eskalacije neprijateljstava u Ukrajini prošle godine.

Nakon eksplozija, američki zvaničnici su okrivili Rusiju ali su rekli da situacija predstavlja „priliku“ za Evropu da prekine odnose sa Moskvom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …