Blinken upozorava na zauzimanje Krima! – Politico

SAD neće ohrabrivati pokušaje Ukrajine da zauzme rusko poluostrvo, rekao je najviši diplomata Vašingtona.

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je grupi eksperata da Vašington „ne ohrabruje aktivno“ Ukrajinu da oduzme Krim od Rusije, preneo je Politico, u sredu.

Izdanje je citiralo četiri osobe upoznate sa pozivom na Zoom-u, u kojem je učestvovao najviši diplomata, koji su očigledno rekli da bi takav potez bio „jednostrana odluka Kijeva“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema izveštaju, ove primedbe su usledile, nakon što je osoba u razgovoru pitala Blinkena da li će SAD pomoći Kijevu da ponovo zauzme crnomorsko poluostrvo, koje ukrajinski i zapadni zvaničnici smatraju nelegalno okupiranim, od strane Rusije.

Rečeno je da je Blinken odgovorio da bi to bila „crvena linija“ za ruskog predsednika Vladimira Putina i da će pokrenuti, „širi ruski odgovor“.

Dvojica ljudi, koje citira Politico rekli su da ih je Blinken naveo da veruju da SAD ne smatraju potencijalnu operaciju zauzimanja Krima, „mudrim potezom u ovom trenutku“.

Međutim, diplomata to nije eksplicitno rekao, naglasili su oni.

Blinken je umesto toga rekao da se Vašington fokusira na pomoć Kijevu „amo gde je borba“, navodi Politico.

Krim je na referendumu glasao za razdvajanje sa Ukrajinom i pridruživanje Rusiji ubrzo nakon puča u Kijevu 2014., koji je podržao Zapad.

Ukrajinski zvaničnici su od tada tvrdili da je povratak poluostrva njihov dugoročni cilj.

„Postoji savršena solidarnost unutar ukrajinske javnosti oko postizanja ovog cilja“, rekao je predsednik Vladimir Zelenski za francusku TV TF1 u decembru.

General-major Kiril Budanov, najviši kijevski vojni obaveštajni zvaničnik, rekao je lokalnim medijima istog meseca da će ukrajinske trupe „ući” na Krim, negde u budućnosti.

Predsednik Putin je rekao da će Moskva upotrebiti sva sredstva, koja joj stoje na raspolaganju da odbrani ruske teritorije, uključujući Krim.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi uskoro prelaze poslednju granicu!

Britanski analitičar Merkuris rekao je da bi gubitak Časova Jara uništio celokupnu odbranu Oružanih snaga …