Ekonomist upozorava na nadolazeću američku finansijsku bujicu! – VIDEO

Analitičarka poznata po preciznom predviđanju prošlih kriza tvrdi da nedavni niz neuspeha nagoveštava predstojeće nevolje.

Stephanie Pomboy, američka ekonomistkinja poznata po svojim predviđanjima američkog stambenog balona iz ranih 2000-ih i globalnog finansijskog kolapsa 2008, oglasila je uzbunu, zbog nedavnog niza propusta banaka i kriptovaluta, koji bi mogli biti samo početak, još jedne kaskadne krize.

„Ono sa čime se trenutno suočavamo je zaista ozbiljno“, rekla je Pomboy, osnivač kompanije za ekonomska istraživanja MacroMavens, u petak u intervjuu za Foks njuz.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Na ivici smo finansijske krize, u stilu 2008.

Pombojeva je svoju procenu, iznela nakon zatvaranja banke Silicijumske doline (SVB) u petak od strane saveznih regulatora – drugog najvećeg promašaja, u istoriji američkog bankarstva.

Kolaps SVB-a usledio je nakon ovonedeljnog zatvaranja zajmodavca kriptovaluta Silvergate Bank, kao i bankrota prošle jeseni kripto firmi FTKS, BlockFi i Three Arrovs Capital.

Administracija predsednika Džoa Bajdena odgovorila je pokušavajući da ublaži zabrinutost, zbog šire krize.

Sekretarka finansija Janet Yellen objavila je u petak saopštenje, u kojem je izjavila da je američki bankarski sistem „i dalje otporan, a regulatori imaju efikasne alate za rešavanje, ove vrste događaja“.

Pomboj nije bila ubeđena, rugajući se Janet Yellen, zbog „apsolutno sulude” usredsređenosti na „raznolikost, jednakost i inkluziju”, u vreme kada brzo povećanje kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi SAD otkriva krhkost nacionalnog finansijskog sistema opterećenog dugom.

„Vidite, ne podižete stope na rekordan način na ekonomiju, koja ima rekordnu polugu uz maksimalne spekulacije i ne očekujete nikakve posledice“, rekao je ekonomista.

„Ovo je očigledno trebalo da se desi, a sada vidimo da slabe karike u lancu, pucaju.

Oblasti, u kojima su spekulacije bile najraširenije i najneverovatnije očigledno padaju.”

Ona je dodala da se godine preteranog preuzimanja rizika „vraćaju da ih jako ugrizu” i predviđa da će se situacija „veoma brzo razvijati”.

Republikanski predsednički kandidat Vivek Ramasvami je tvrdio da je, baš kao i u finansijskoj krizi 2008. godine, koja je delimično proistekla iz nastojanja savezne vlade da ublaži kreditne standarde u zajednicama sa niskim prihodima, neuspeh SVB-a možda podstaknula politika.

U slučaju SVB-a, fokus na takozvane „održive finansije“ ili ESG, možda je doprineo lošim odlukama o kreditiranju, rekao je on.

“Kada ne naučimo lekcije, istorija se ponavlja.”

Milijarderski menadžer hedž fonda Bil Ekman upozorio je da bi neuspeh SVB-a, mogao da izazove niz drugih problematičnih banaka, što bi izazvalo lančanu reakciju nalik 2008., jer „domino nastavlja da pada“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …