NATO spreman da kazni Rusiju!

Države članice NATO-a spremne su da preduzmu akciju protiv Rusije ukoliko ona pokaže agresiju protiv susedne Ukrajine, saopštio je najviši diplomata Bele kuće, dok su tenzije između Moskve i vojnog bloka predvođenog SAD porasle.

Govoreći na konferenciji u Letoniji u sredu, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je ta organizacija „spremna da preduzme ozbiljne mere, a NATO je spreman da ojača svoj istočni bok“.

Izaslanik Vašingtona je, međutim, insistirao da vojni blok ne gaji nikakve zle namere protiv Moskve.

„NATO je odbrambeni savez“, rekao je on.

„Mi nismo pretnja Rusiji… Svaki korak, koji preduzimamo ima za cilj održavanje aktivnih zaštitnih mera naših članica, kao i pomoć našim partnerima“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Takođe u sredu, generalni sekretar bloka Jens Stoltenberg obećao je da će „NATO aktivno doprineti izgradnji vojnih kapaciteta Ukrajine i Gruzije, kako bi se one mogle braniti“.

„Mi sprovodimo vežbe, razmenjujemo informacije, obezbeđujemo opremu i podržavamo proces reformi“, rekao je on, dodajući da podrška „suverenitetu i teritorijalnom integritetu dve partnerske države ostaje nepokolebljiva“.

Napredak Blinkena i Stoltenberga dolazi usred sukoba između vojnog bloka i Rusije, zbog njenog povećanog prisustva u istočnoj Evropi.

Ranije u sredu, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva „insistirati na postavljanju garancija, kako bi se isključila mogućnost daljeg kretanja NATO-a na istok i razmeštanja pretećeg oružja blizu ruske teritorije“.

Putin je takođe naglasio da „pretnja na našim zapadnim granicama zaista raste“, napominjući da Kremlj neprestano izražava zabrinutost zbog toga.

Sredinom novembra, Stoltenberg je rekao da je NATO registrovao „neobičnu koncentraciju trupa“ na rusko-ukrajinskoj liniji razgraničenja.

Prema njegovim rečima, Moskva je „ranije bila spremna da koristi ove vrste vojnih sposobnosti za agresivne akcije protiv” Kijeva.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je optužbe, rekavši da „pokret naših oružanih snaga na našoj teritoriji, ne bi trebalo nikoga da brine“.

Ranije je odbacio navodne fotografske dokaze o gomilanju trupa, jer su prikazivale jedinice, stacionirane stotinama kilometara od zajedničke granice, bliže Belorusiji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Sprema se haos! Više niko nije bezbedan!

Na međunarodnu bezbednost utiču i stari i novonastali sukobi, od kojih nijedna zemlja ne može …