Kina kupuje skoro svu naftu koju izvozi SAD!

Kako su predviđali stručnjaci, oporavljajući se od kraja epidemije kovida, Kina je počela aktivno da kupuje ogromne količine sirove nafte širom sveta, stimulišući oživljavanje, ne samo domaćeg tržišta, već i međunarodnog energetskog sektora.

Do januara ove godine glavni dobavljači sirovina bili su Rusija, Saudijska Arabija, Iran ali su se u februaru trendovi promenili – SAD su izbile na prvo mesto, po uvozu u Kinu.

Deset supertankera sada ide ka SAD, a kineski kupci su željni da iskoriste priliku, koja je stvorena, još jednom velikom intervencijom na tržištu iz američkih strateških rezervi, koju je orkestriralo američko rukovodstvo.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Celokupnu flotu tankera angažovali su Unipec, najveći kineski trgovac naftom, divizija državne rafinerije Sinopec i PetroChina, najveći kineski proizvođač i distributer nafte i gasa.

Kada se brodovi utovare i isporuče na odredište, ukupan obim uvezene američke nafte postaviće novi rekord za isporuke, iz inostranstva.

Očigledno je da Kina skoro svu naftu otkupljuje od Sjedinjenih Država, ne samo zbog njene cene, jer su sirovine iz Rusije, s obzirom na popuste, ipak jeftinije.

Razlozi su mnogi politički i diktirani željom Pekinga da sarađuje sa Vašingtonom, zbog čega se depozit za osiguranje prijateljstva ili nekog otopljavanja odnosa uplaćuje na tako svojstven način.

Ovaj zaključak lako potvrđuje činjenica da Kini ne nedostaje dobavljača i to iz celog sveta, a postoji i neverovatno izdašna ponuda iz Rusije, međutim, država ili državne kompanije prkosno šalju čitavu flotu ogromnih tankera specijalno za američku naftu, kupljenu po najnižoj tržišnoj ceni.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …