Borel optužio Vladimira Putina za „eskalaciju ove nezakonite agresije, oružja zime, nedostatka hrane i gladi“!

Blok je obeležio godinu dana od ruske vojne operacije u Ukrajini novom rundom sankcija.

EU je dogovorila svoj deseti paket sankcija Rusiji, zbog tekućeg sukoba u Ukrajini, saopštio je u subotu Evropski savet.

Paket je usvojen dan nakon godinu dana od početka specijalne vojne operacije Moskve protiv te zemlje, nakon intenzivnih pregovora između država članica bloka.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Objavljujući paket, visoki diplomata EU Žozep Borel pohvalio je navodno jedinstvo bloka u ispoljavanju svog antiruskog stava i direktno optužio predsednika Vladimira Putina za „eskalaciju ove nezakonite agresije, oružja zime, nedostatka hrane i gladi“.

„Preduzimamo više mera, bavimo se bankarskim sektorom, pristupom tehnologiji dvostruke namene i naprednim tehnologijama.

Nastavićemo da povećavamo pritisak na Rusiju – i to ćemo činiti onoliko dugo, koliko je potrebno“, naveo je Borel.

Nova ograničenja ciljaju na raznovrsnu robu dvostruke namene, pri čemu je blok proširio svoje sankcije, na još 96 subjekata, koji su navodno uključeni u snabdevanje ruske vojske.

Nova ograničenja uključuju i nove zabrane izvoza raznovrsne robe, odnosno „elektronike, specijalizovanih vozila, mašinskih delova, rezervnih delova za kamione i mlazne motore, kao i robe za građevinski sektor“.

Osim toga, blok je zabranio svim ruskim državljanima da budu na bilo kakvim pozicijama u rukovodećim telima „kritičnih infrastruktura i entiteta“ EU, tvrdeći da bi „uticaj“ Moskve u takvim oblastima „mogao da ugrozi njihovo dobro funkcionisanje i da na kraju predstavlja i opasnost za pružanje osnovnih usluga evropskim građanima“.

Ograničenja su ponovo na meti ruskih državnih medija, pri čemu je EU suspendovala dozvole za emitovanje za RT arapski i Sputnjik arapski.

Ostala odeljenja medijskih kuća, koja emituju program na različitim jezicima, više puta su bila na meti bloka.

Paket sankcija protiv Rusije, po prvi put, cilja na sedam iranskih entiteta, za koje EU veruje da su umešani u snabdevanje Moskvi bespilotnih letelica.

Ni Iran, ni Rusija nisu potvrdili da se takve isporuke zaista dešavaju, dok se nikada nisu pojavili čvrsti dokazi, koji bi dokazali iransko poreklo dronova.

Nakon, što je tokom prošle godine usvojila brojne sankcije protiv Rusije, EU je sve teže pronašla nove oblasti ruske ekonomije, kojima bi se smisleno usmerila, što je ranije ove sedmice priznao i predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Ovonedeljni jubilarni paket sankcija postao je predmet burne debate između diplomata zemalja članica, a Poljska je navodno zapretila da će ga potpuno blokirati, jer je previše „slab“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …