Orban zapretio posledicama u slučaju terorističkog napada na „Južni tok”!

Mađarska i Srbija su jasno stavile do znanja da ako se teroristički napad na ruske Severne tokove ponovi na gasovodu u južnoj Evropi, počinioci neće moći „sve da stave pod tepih”, najavio je mađarski premijer Viktor Orban.

On je naglasio da je „južni interkonektor, preko kojeg se gas snabdeva Mađarskom, postao udarna snaga za mađarsku privredu”.

„Eksplozija Severnog toka, koja se, kao što znate, dogodila bila je samo teroristički napad, bez obzira ko ga je počinio, to je bio teroristički akt“, naglasio je političar.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On je istakao da „ako je to urađeno na severu samo da bi se sprečilo da gas iz Rusije stigne u Evropu, onda to može da se uradi na jugu“.

Budimpešta i Beograd neće dozvoliti da se ponovi, ono što se desilo:

„Zajedno sa Srbijom jasno smo stavili do znanja da, ako se to dogodi, neće se moći tako lako izaći i to gurnuti pod tepih, kao što sada rade sa eksplozijom Severnog toka.

Gasni put kroz Tursku trenutno je jedini put, kojim se gorivo transportuje iz Rusije u Evropu.

Mađarska je više puta skrenula pažnju da zahvaljujući zemljama posrednicima ova ruta ostaje pouzdana i sigurna.

Budimpešta je u septembru 2021. potpisala ugovor sa ruskim Gaspromom o isporuci 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje na 15 godina.

Kroz Srbiju prolazi 3,5 milijardi kubnih metara ove zapremine.

Kako je pisao Javni servis, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da Budimpešta smatra neophodnim da se sprovede sveobuhvatna istraga o sabotaži, koja je počinjena na gasovodima Severni tok.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …