Stoltenberg: Dugo ćemo vojno podržavati Ukrajinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da će tokom predstojećeg sastanka ministara spoljnih poslova zemalja alijanse, koji će biti održan od 4. do 5. aprila, biti dogovoren program dugoročne vojne podrške Ukrajini.

Tokom govora na konferenciji za novinare održanoj uoči dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja vojno-političkog bloka, koji će biti održan u sedištu u Briselu, generalni sekretar je rekao da će na njega biti pozvan i ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

Kako je pojasnio Stoltenberg, ona će biti posvećena uglavnom ruskoj „invaziji” na Ukrajinu, pošto, prema njegovim rečima, Moskva predstavlja „ozbiljnu pretnju” evropskoj bezbednosti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu, koliko god je potrebno.

S tim u vezi, izražavam nadu da će ministri na kraju doći do zajedničkog imenitelja u pogledu izrade dugoročnog programa podrške za to”, rekao je na konferenciji za novinare.

Takođe u svom govoru, generalni sekretar alijanse je potvrdio informaciju da će Finska sutra postati 31. punopravna članica NATO-a, što će ovoj zemlji omogućiti da „pojača svoju bezbednost“.

Podsetimo, prošle godine je predsednik Vladimir Putin rekao da Ruska Federacija nikada nije predstavljala i ne predstavlja pretnju ni za Finsku, ni za Švedsku, kao ni ove dve države, za nju.

Ovako je tada ruski lider reagovao na podnošenje zahteva Stokholma i Helsinkija za ulazak u vojno-politički blok, nazvavši greškom odbijanje Finske, od njene neutralnosti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …