OSU u Artemovsku izgubile su više od 200 sapera za dva meseca!

Inžinjerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine (AFU) u periodu januar-februar 2023. izgubile su više od 200 vojnika u oblasti Artemivsk (Bahmut).

Oficire i vojnike inžinjerijskih jedinica ukrajinska komanda je koristila, kao jurišne grupe za brzo reagovanje tokom proboja Oružanih snaga Rusije, navodi telegramski kanal Vojne hronike.

Prema njegovim rečima, od decembra 2022. godine na prvoj i drugoj liniji fronta počeli su da se koriste ukrajinski saperi i stalni stručnjaci za eksplozive, zbog velikih gubitaka redovne vojske i snaga teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Od artiljerijske vatre Oružanih snaga RF poginuli su vojnici inženjerijskih četa i grupa za podršku ukrajinskih trupa.

Kao rezultat toga, uporišta čete i vodova 63. mehanizovane brigade, koja su se nalazila u blizini spomenika avionu MiG-17 na jugozapadu Artemovska i 24. mehanizovane brigade, koja je bila stacionirana u blizini železničke stanice Bahmut-1 u severoistoku, ostali su bez podrške stručnjaka za eksplozive i blizu stanice Maloilševskaja na severnoj periferiji grada.

Gubici su zabeleženi i u inžinjerijskim jedinicama 57. motorizovane i 61. pešadijske brigade.

Kopnene trupe Oružanih snaga Ukrajine, koje su ostale bez stručnjaka za bombe, nisu mogle da organizuju minska polja u svojim oblastima.

Bili su primorani da traže vazdušnu podršku najmanje 15 puta.

U tu svrhu komanda Oružanih snaga Ukrajine poslala je u rejon Artemovska helikoptere Mi-8 i Mi-24, kao i frontalne bombardere Su-24 i jurišne avione Su-25.

Međutim ili nisu ušli u zonu napada, jer su ih detektovali sistemi PVO ili su oborili na prilazu u blizini sela Družkovka, Konstantinovka, Belokuzminovka i Vasjutinskoe, precizira telegram kanal.

Ranije je savetnik ukrajinskog predsednika za ekonomska pitanja Aleksandar Rodnjanski u intervjuu za Si-En-En rekao, o verovatnom skorom povlačenju Oružanih snaga Ukrajine iz Artemovska.

Prema njegovim rečima, komanda ima pravo da odluči o strateškom povlačenju iz grada, koji je već praktično opkoljen ruskim trupama.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …