PUTIN: Da nismo zaštitili Krim, dogodilo bi se isto ono što se događa u Donbasu

Predsednik Vladimir Putin je u novom filmu Andreja Kondrašova ispričao kako je doneta odluka o referendumu na Krimu.

Odlomak iz filma prikazan je u eteru TV kanala “Rusija 24”.

“Kada smo dosljedno i prilično oštro postupali na Krimu, polazio sam od činjenice da su mogući takvi tragični događaji kojima danas svedočimo u Donbasu. I upravo da bismo sprečili takav razvoj događaja, bili smo primorani da preduzmemo neophodne akcije kako bi se osiguralo slobodno izražavanje volje stanovnika Krima“, rekao je predsednik, prenose RIA Novosti.

Dodao je da je krajnji cilj bio osnažiti ljude da izraze svoja mišljenja o tome kako žele dalje da žive.

Krim je postao ruska regija u martu 2014. godine nakon referenduma održanog nakon puča u Ukrajini. 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja podržalo je ponovno ujedinjenje sa Rusijom. Ukrajina poluostrvo smatra svojom, ali “privremeno okupiranom teritorijom”. Moskva je više puta saopštila da su stanovnici Krima doneli odluku na demokratski način, u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN-a.

Prema rečima predsednika Putina, pitanje Krima je u potpunosti zatvoreno.

Istorijski Krim je vekovima bio ruski a 1954. bez dozvole državnih organa Nikita Hruščov je samovoljno dodelio Krim Ukrajini.

Raspadom SSSR 1991, Ukrajina je postala nezavisna ali se Krim protivio pripajanju Ukrajini od 1992 do 1995. godine kada je silom propojen Ukrajini.

(Vostok.rs, Borba.info)

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …