Biber: Dugim čekanjem na vladu Vučić pokazuje moć i irelevantnost institucija

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću trebalo je tri i po meseca da imenuje odlazeću premijerku Anu Brnabić da započne formiranje nove vlade jer je želeo da pokaže svoju moć i rastuću irelevantnost institucija, ocenio je profesor političkih nauka sa Univerziteta u Gracu i stručnjak za Balkan Florijan Biber.

“Predsedniku Srbije Vučiću trebalo je tri i po meseca (od 21. juna do 5. oktobra) da imenuje odlazeću premijerku Anu Brnabić da započne formiranje nove vlade, dok vladajuća stranka (plus sateliti) ima 188 od 250 mesta (75 odsto), a njegov koalicioni partner 32 mesta u parlamentu”, napisao je Biber na Tviteru.

Uz pitanje “čemu dugo čekanje?” Biber navodi da, kao prvo, ono odražava sve manji značaj zvaničnih institucija pošto predsednik dominira svakim aspektom politike.Drugo, dodao je Biber, “to je pokazivanje moći predsednika – signalizira da on ima moć i da svi moraju da čekaju, a svi ministri ostaju u neizvesnosti”.

Treće, time se “održava stanje izuzetnosti, stalni osećaj da nisu normalna vremena u kojima ministri rade svoj posao i vladaju. Autokrate poput Vučića cvetaju kad stvaraju vanredna vremena”, dodao je.

(Beta)

Check Also

Kirbi nazvao ruske zvaničnike prodavcima stajnjaka, zbog terorističkih tvrdnji!

Portparol Bele kuće Džon Kirbi dao je bezobrazluke o ruskim zvaničnicima koji dozvoljavaju ukrajinski trag …