Poruka izlaska iz START-a: Više niste legitimni i nećete prići nuklearnim postrojenjima Rusije!

Rjabkov je najavio nemogućnost preispitivanja odluke o suspenziji učešća Rusije, u Novom START ugovoru.

Izjava Vašingtona o planu za Rusiju o inspekcijama, po Ugovoru o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja stigla je prekasno, rekao je za RIA Novosti zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

On je primetio da na engleskom postoji izraz “premalo prekasno”, što se slobodno može prevesti, kao “prekasno da se pije Borjomi”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema rečima Rjabkova, sada u Sjedinjenim Državama mogu da kažu bilo šta, pokušavajući da se lepo obrazuju, kada je igra loša.”

„Sve smo rekli, predsednik je u poruci Saveznoj skupštini stavio tačku na „i“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova od 21. februara i ne možemo da trpimo ovu situaciju, koja se radikalno razlikuje od one, koja je postojala tokom razvoja i potpisivanja ugovora“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova.

Rjabkov je dodao da je Rusija juče predala zvaničnu notu SAD da suspenduje učešće u sporazumu.

Istovremeno, on je pojasnio da će Moskva nastaviti da poštuje centralne odredbe sporazuma, koje se odnose na ograničenja broja relevantnih sistema.

Zamenik ministra spoljnih poslova takođe nije isključio mogućnost kontakata sa predstavnicima SAD u Ženevi, na konferenciji o razoružanju.

Prema njegovim rečima, Rusija je spremna da razgovara o svim pitanjima, ali to ne menja trenutnu situaciju, oko START-a.

Ranije je Stejt department saopštio da je Vašington u pregovorima sa Moskvom razradio rešenje, koje bi mu omogućilo da povuče deo svojih zahteva za inspekciju objekata, po ovom sporazumu.

Dan ranije Vladimir Putin je potpisao zakon, kojim se suspenduje učešće Rusije u sporazumu.

On je, tokom poruke Saveznoj skupštini, rekao da je Moskva preduzela ovaj korak, kao odgovor na američke ultimatume.

Šef države je pojasnio da zemlja obustavlja učešće u START-u ali ne i odustaje od njega.

Prema njegovim rečima, pre nego što se vratimo na diskusiju, potrebno je razumeti, kako da se uzme u obzir kombinovani strateški arsenal NATO-a, uključujući Francusku i Veliku Britaniju.

Rusija i SAD potpisale su START 2010.

Dokument je predviđao da do februara 2018. arsenali svake zemlje ne bi trebalo da pređu 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih projektila, uključujući podmornice i teške bombardere, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera i 1.550 bojevih glava.

Do datuma kontrole, Rusija je u potpunosti ispunila svoje obaveze o smanjenju naoružanja.

Postizanje dogovorenih nivoa najavile su i SAD ali je Vašington dostigao postavljene pokazatelje, između ostalog i zbog nelegitimnog jednostranog isključivanja dela naoružanja, iz ofseta.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …