Ruski eksperti o Bajdenovoj izjavi: Svet trese ludilo, a SAD su na čelu tog procesa

Ruski eksperti ocenjuju da skandalozne izjave Džoa Bajdena o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu samo govore o alarmantnom stanju rusko-američkih odnosa i ukazuju na to da svet trese ludilo, a da su SAD su na čelu tog procesa.

Odnosi Rusije i Sjedinjenih Država su već na izuzetno niskom nivou, a to nije bio slučaj ni za vreme Hladnog rata, kaže za Sputnjik politikolog Aleksandar Dudčak povodom intervjua predsednika SAD u kome je rekao da će rusko rukovodstvo skupo da plati pokušaje mešanja u američke izbore, a potvrdno odgovorio da pitanje smatra li Putina „ubicom“.

Dudčak dodaje da je i u vreme Hladnog rata saradnja dve sile bila aktivnija, a lideri država nisu sebi dozvoljavali da daju izjave slične Bajdenovim.

„Nije se moglo čuti nešto slično od strane Sovjetskog Saveza ili današnje Rusije. Nezamislivo je da bi Putin tako nešto rekao o bilo kom od svetskih lidera. Ali mi vidimo da se oni ponašaju onako kako sebi dozvoljavaju. Poštovanje partnera, uzajamni interes, kompromisi — ovo uopšte nisu pojmovi iz rečnika američkog rukovodstva. Njihovo ponašanje je krajnje bezobrazno“, konstatuje Dudčak.

Svet trese ludilo, SAD na čelu

Kada je reč o pravcu u kome će se dalje razvijati odnosi SAD i Rusije, Aleksandar Dudčak ističe da je interakcija dve zemlje već svedena na minimum: mnogi konzulati su zatvoreni, diplomate su proterane.

„U svim ovim slučajevima inicijator su bile Sjedinjene Države. Rusija se ponašala u skladu sa prihvaćenim pravilima i potpuno smireno, dok su SAD širile ludilo. Nažalost, svet zaista trese ludilo, a SAD su na čelu tog procesa. Činjenica da je to moćna sila sa ogromnim nuklearnim potencijalom izaziva opreznost. Gledati Bajdenu kroz prste jer se ne oseća baš najbolje ili možda ne čuje dobro dovodi do toga da se zapitamo: ako on ima tako ozbiljne zdravstvene probleme, da li je možda potrebno promeniti predsednika? Ali to je stvar američkog naroda i mi se tu ne mešamo“, napominje naš sagovornik.

Direktor Fonda „Frenklin Ruzvelt“ za proučavanje istorije SAD Jurij Roguljov pojašnjava da je Bajden bio prvi novoizabrani predsednik Sjedinjenih Država koji od ‘90-ih godina i kraja 20. veka, nakon završetka Hladnog rata, nije ni postavio cilj poboljšanja rusko-američkih odnosa.

„Stoga, u principu, Bajdenov intervju sa šokantnim izjavama potvrđuje ono što se i ranije moglo pretpostaviti — a to je da ovakav pristup Rusiji neće biti povezan sa poboljšanjem odnosa, biće prilično žestok, iako Amerikanci ne poriču mogućnost saradnje u određenom broju oblasti. Sve ovo je, zapravo, Bajden potvrdio svojim intervjuom“, smatra Roguljov.

Teška vremena za rusko-američke odnose

Ekspert ističe da se Bajdenove izjave, naravno, mogu shvatiti kao uvreda, i generalno kao drzak postupak, jer u međunarodnim odnosima nije uobičajeno da se prema kolegama ophodite bez dužnog poštovanja.

„Bajden je pokazao ravnodušnost i aroganciju, što je takođe prilično karakteristično za američku politiku. Stoga je jasno da sa sadašnjom američkom administracijom neće doći ni do kakvog poboljšanja, a i saradnja će biti ograničena na minimalan broj područja koja će biti u interesu ili Rusije ili Sjedinjenih Država. Činjenica je da se ti interesi neće uvek poklapati. Prema tome, za rusko-američke odnose dolaze teška vremena“, sa žaljenjem konstatuje Roguljov.

Roguljov smatra da su odnosi SAD i Rusije u zamrznutom stanju i podseća da ni prethodnih godina saradnja dve velesile nije bila previše aktivna. Postojali su zajednički programi, kako medicinski, tako i naučni. Neki od njih istrajavaju, na primer u svemiru, ali generalno svi pravci saradnje su dovedeni do minimuma, zaključio je Roguljov.

(Sputnik)

Check Also

Može li Evropska unija da ostane ujedinjena?

Budućnost Evropske unije izgleda sve mračnija, jer se suočava sa „više od samo egzistencijalnog izazova“, …