Hamas ima “keca u rukavu”!

Vojni stručnjaci su otkrili da se izraelska vojska bori da pronađe način da bezbedno evakuiše stotine civila, koje je Hamas oteo u najkrvavijem sukobu u regionu.

Oni su pod pritiskom da vrate taoce što je pre moguće jer je teroristička grupa rekla da će pogubiti zatvorenika svaki put kada Izrael bombarduje civilnu kuću, prenosi Dejli mejl.

Rat je izbio u subotu nakon što je Hamas napao muzički festival samo kilometar od granice Izraela sa Gazom, uz mučne snimke na kojima se vide žene kako ulaze u vozila krvave, modre i sa vezanim rukama na leđima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Odlučili smo da stavimo tačku na to i izjavljujemo da će svaki napad na naš narod bez prethodnog upozorenja biti uzvraćen pogubljenjem jednog taoca”, rekao je portparol brigade Abu Obaid.

Aleksandar Grinberg sa Jerusalimskog instituta za strategiju i bezbednost smatra da će izraelski udari prvenstveno ciljati komandne centre i trupe Hamasa, dok će se istovremeno vojska pripremati za ulazak u Gazu.

“Ovakve urbane bitke će naterati borce da se bore prsa u prsa, smanjiti vidljivost, povećati rizik od zamki, zamagliti granice između civila i vojnika, ali i učiniti oklopna vozila gotovo beskorisnim”, rekao je Grinberg.

Bivši oficir britanske vojske Endru Galer rekao je da će borba u Pojasu Gaze biti teška jer su borbe u gradu bojno polje od 360 stepeni jer pretnje mogu biti svuda oko vas.

“Obilaziti kuće radi obezbeđenja potencijalno miniranih zgrada podrazumeva dovođenje stručnjaka za uklanjanje bombi sa glomaznom opremom kao što su merdevine, užad i eksploziv.

Upotreba artiljerije može pogoršati situaciju jer može da ubije neke branioce ali i da ih pokrije”, tvrdi Galer.

15-kilometarska granica Gaze sa Egiptom nekada je bila puna tunela koji su se koristili za krijumčarenje boraca, oružja i krijumčarenih roba, iako su mnogi tuneli sada uništeni.

Hamas od 2014. kopa podzemne puteve kako bi zaobišao teritoriju pod svojom kontrolom, neke duboke i do 40 metara kako bi mogli da promene položaje i da se udalje od teritorije koja je napadnuta.

Izraelska vojska i obaveštajne službe moraju da znaju za deo mreže jer su je žestoko bombardovali 2021. godine ali tajni delovi ostaju tajni i otežaće kopnene operacije izraelske vojske.

“Hamas zna svoje tunele, od kojih su neki verovatno minirani.

Borbe na takvom terenu zahtevale bi obimne obaveštajne podatke koje Izraelci možda nemaju. Podzemne borbe bi pružile veliku taktičku prednost braniocima Hamasa”, rekao je Kolin Klark.

S druge strane, Hamasova prednost znanja o tunelima može se pokazati kao zamka.

Kada se pronađu tuneli, ljudi mogu ostati zarobljeni unutra, objašnjava stručnjak.

Istraživači smatraju da bi do sukoba između političara i vojske moglo doći i ako oni ne stave živote talaca kao prioritet.

“I pored sve tuge i bola, pitanje talaca ne može biti prioritet. To će se dogoditi samo kada Hamas bude poražen ili oslabljen, ni sekundu ranije”, kaže ratni istraživač Kobi Majkl.

Iako je Izrael pod ogromnim pritiskom da vrati taoce, desetine zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju i veći deo EU, podržale su jevrejsku državu. S druge strane, nekoliko nacija, uključujući Iran i Alžir, podržalo je Hamas.

Jutarnji list

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …