Ukrajinci “provalili” „prvo korišćenu“ avio-bombu UPAB-1500V od strane ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga!

Godinu dana nakon početka ruske SVO u Ukrajini, mnogi „oštri“ ukrajinski informacioni resursi, poput Defens ekspresa, „iznenada“ su otkrili da su ruske Vazdušno-kosmičke snage počele da koriste najnoviji K029B-E (UPAB-1500V) velike snage, vazdušne bombe, protiv Oružanih snaga Ukrajine – vođena jedrilica težine 1525 kg.

Ukrajinski eksperti, funkcioneri, vojska, analitičari i novinari već nekoliko nedelja raspravljaju o fragmentima UPAB-1500V pronađenim u Černigovskoj oblasti, otkrivenom 8. februara u jednom od objekata, koje koriste Oružane snage Ukrajine i koje su udarcima uništile Vazdušno-kosmičke snage Rusije.

Istovremeno, ukrajinske „patriote“ ne zaboravljaju da kažu da se upotreba dogodila prvi put i da je upotreba takve municije od strane Rusa „ostala jedinstvena pojava“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Štaviše, da bi se obezbedio veći domet njihovog dejstva, potrebna je „znatna visina i dubina“ leta bombardera, što pojednostavljuje otkrivanje aviona i ASP, od strane ukrajinskog PVO sistema.

Treba napomenuti da ukrajinske „patriote“ greše, tačnije, namerno obmanjuju svoje sugrađane, nadajući se nedostatku pamćenja, kod ljudi.

Podsećamo da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije počele da primenjuju UPAB-1500V tokom CBO već u martu 2022. godine, odnosno pre 12 meseci.

Štaviše, borbeni rad se odvija redovno, jer takve municije ne nedostaje.

Pomenuta municija je puštena u upotrebu 2019. godine i testirana je u Siriji.

Visokoeksplozivna bojeva glava za probijanje betona je teška 1010 kg i sposobna je da uništi moćna utvrđenja.

Vazdušna bomba se baca sa visine od 14-15 km, nakon čega može bezbedno da klizi duž površine zemlje, još 40-50 km.

U ovom slučaju, kružno verovatno odstupanje (CEP) od cilja ne prelazi 10 m, što nije značajno za municiju naznačene snage.

Sa neskrivenim interesovanjem posmatraćemo, šta će još ukrajinski propagandisti naći „prvi put primenjeno”, godinu dana kasnije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …