Predsednik Čilea Pinjera: Avganistan je poraz civilizacije… – Primićemo sve izbeglice iz Avganistana!

Predsednik Pinjera je najavio da će Čile prihvatiti izbeglice iz Avganistana.

Čileanski ministar spoljnih poslova Andres Allamand opisao je ono što se dešava u Avganistanu, kao situaciju u kojoj je “civilizacija poražena”.

Iako Čile nema svoju ambasadu na teritoriji Avganistana – a trenutno tamo nema Čileanaca – zemlja će se indirektno pridružiti Front Line Defendersu, koji je uključen u evakuaciju izbeglica iz Kabula.

Solidarnost na krajevima sveta

Uprkos političkoj i ekonomskoj krizi, Čile je postao prva – i do sada jedina – država u Latinskoj Americi koja je izrazila spremnost da ugosti deset avganistanskih porodica kako bi ih spasila od mogućeg progona pod talibanskom vlašću (talibanski pokret zabranjen je u Rusiji kao teroristički pokret).

Čileanski predsednik Sebastian Pinjera, lično je naložio Ministarstvu spoljnih poslova da odobri izbeglički status – uz odgovarajuće beneficije i pomoć u integraciji – Avganistancima, koji su prisiljeni da emigriraju zbog promene režima.

Ko će tačno biti ti ljudi – odlučiće Front Line Defenders i druge međunarodne javne organizacije uključene u evakuaciju.

Ministar inostranih poslova Andres Allamand rekao je da se ovde pre svega radi o porodicama, gde ima žena na svetovnim funkcijama i vode javne aktivnosti.

Avganistanska dijaspora u Čileu

Zvaničnici ministarstva inostranih poslova sastali su se u Santjagu sa predstavnicima avganistanske dijaspore i obećali da će pomoći izbeglicama u susednim zemljama Avganistana – gde se nalaze čileanske ambasade ili konzulati.

Zahra Habibi, student medicine na Univerzitetu u Čileu, moli svoju rodbinu da uđe u zemlju.

Posebno je zabrinut za svoju sestru, jer je razvedena i učiteljica je u centru za sekularnu obuku.

Rektor univerziteta Enio Vivaldi obećao je da će zaposliti ženu direktno na svom univerzitetu.

Istorija avganistansko-čileanske trgovine nije bogata događajima: u 2018. godini komercijalna razmena između dve zemlje jedva je dostigla 12.000 dolara, a govorimo prvenstveno o kupovini male serije avganistanskih mašina za pakovanje, kontrolnih panela i ukrasa unutrašnjosti.

Međutim, čak ni događaji poslednjih dana ne negiraju globalizaciju i izglede za kulturnu i komercijalnu razmenu u budućnosti.

Ne samo lep gest

Pomoć afganistanskim izbeglicama deo je strategije za ublažavanje migracija i uključivanja koju zagovaraju članovi Ustavne konvencije, koja je počela sa radom pre mesec dana.

Ali u istorijskoj perspektivi, Čile nije prvi put pokazao solidarnost sa drugim zemljama.

Možda zato što sami Čileanci dobro znaju šta su vojni udari, zemljotresi, poplave, suše i blato.

U tom kontekstu, nikoga ne iznenađuje činjenica da je prošle nedelje predsednik Sebastijan Pinjera lično naredio slanje 16 tona humanitarne pomoći žrtvama zemljotresa na Haitiju.

Ujutro 16. avgusta, avion čileanskih vazdušnih snaga dopremio je u Port-o-Princ vodu za piće, lekove i higijenski pribor za žene i muškarce.

Treba napomenuti da je u sličnoj situaciji Čile već pružio bratsku pomoć Haitiju i Kostariki 2009. godine, kao i Peruu 2019. godine.

Borba.Info

Check Also

Fon der Lajen: Ako Rusija pobedi u Ukrajini…

Pobeda Rusije u ukrajinskom sukobu promeniće tok istorije u Evropskoj uniji koja u slučaju nikada …