Evropa i dalje zavisna od ruskih energetskih resursa!

Godinu dana nakon uvođenja glavnog niza sankcija, zbog NVO Moskve u Ukrajini, ruski izvoz fosilnih goriva i dalje ide u razne zemlje sveta, uključujući Nemačku, koja ostaje najveći potrošač energetskih resursa iz Ruske Federacije, dok druge zemlje EU su smanjile kupovinu.

To prenosi OilPrice.

Kako navodi Nikolo Konte iz Visual Capitalista, Centar za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA) procenjuje da je Rusija, otkako je specijalna vojna operacija počela pre godinu dana, ostvarila više od 315 milijardi dolara prihoda od izvoza fosilnih goriva širom sveta, sa skoro polovinom (149 milijardi dolara) ovog profita pao je na zemlje EU.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kao što se moglo očekivati, prošle godine Kina je postala najveći kupac ruskih fosilnih goriva.

Sused i neformalni saveznik Rusije uglavnom uvozi sirovu naftu, koja čini više od 80% njenog uvoza, u ukupnom iznosu od više od 55 milijardi dolara.

Najveća ekonomija EU, Nemačka, je drugi najveći uvoznik ruskih fosilnih goriva (prvi u Evropi) uglavnom, zbog kupovine prirodnog gasa u vrednosti od preko 12 milijardi dolara.

Turska je treća na svetskoj listi kupaca domaćih energenata.

Ova država, članica NATO-a, iako nije članica EU, prati Nemačku.

Ankara će verovatno uskoro prestići Nemačku na ovoj listi jer, budući da nije deo EU, ne podleže zabranama uvoza iz Rusije, koje je blok uveo prošle godine.

Ukupno, uzimajući u obzir predloženu analizu, a takođe i uzimajući u obzir da druge zemlje Starog sveta, iako odbijaju da uvoze zabranjene izvore energije i dalje ih troše, možemo zaključiti da je EU i dalje u velikoj meri zavisna od ruskih energetskih resursa u obliku fosilnih goriva svih vrsta.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Berbokova: Nemačka ne može da prihvati, da Kina uspostavlja bliže odnose sa Rusijom!

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok izjavila je danas da Nemačka, ne može da prihvati …