Francuski Senat glasao o kontroverznoj penzionoj reformi! – Milioni Francuza na ulicama! – VIDEO

Uprkos snažnom protivljenju sindikata i nasilnim protestima, poslanici su odlučili da se starosna granica za odlazak u penziju podigne za dve godine.

Francuski sindikati obećali su da će izvršiti pritisak na vladu, nakon što su senatori u četvrtak glasali za podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62, na 64 godine.

Protesti i štrajkovi organizovani uoči usvajanja te mere, već su izazvali velike poremećaje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kontroverzni amandman na francuski penzioni sistem odobren je sa 201 za 115 glasova za, nakon nedelju dana razmatranja u Senatu kojim dominiraju konzervativci.

Debata će se nastaviti kasnije u četvrtak, kako bi se završile parlamentarne formalnosti, a većina u Senatu ima za cilj da finalizira zakon do nedjelje.

Liberalni političari su izrazili svoju frustraciju nakon rezultata, a neki tvrde da će reforma „vratiti sat unazad skoro 40 godina“.

U međuvremenu, sindikati su obećali da će organizovati proteste i štrajkove protiveći se zakonu.

Nemiri oko penzione reforme eskaliraju već nekoliko nedelja.

Sindikati su u utorak pozvali da se zemlja “zaustavi”.

Kao rezultat toga, u protekla dva dana Francuska je u suštini bila paralizovana, jer su hiljade izašle na ulice da održe štrajkove i skupove širom zemlje.

Demonstranti su blokirali glavne visokoškolske ustanove, podigli barikade ispred autobuskih depoa, zaustavili saobraćaj na putevima i autoputevima i ometali isporuku goriva iz rafinerija nafte.

I sami radnici u saobraćaju su takođe stupili u štrajk, a francuski nacionalni železnički operater je izjavio da su kretanje vozova i metro operacije širom zemlje „veoma ozbiljno poremećeni“.

Od aviokompanija je takođe zatraženo da smanje redovne letove sa aerodroma Šarl de Gol i Orli u Parizu za 20%, odnosno 30%.

Skoro 1,28 miliona ljudi učestvovalo je u protestima širom zemlje u utorak i sredu, prema France 24.

Sindikati sada pozivaju na novi dan nacionalnih demonstracija u nedelju.

U međuvremenu, francuski predsednik Emanuel Makron je insistirao da su podizanje starosne granice za odlazak u penziju i pooštravanje uslova za punu penziju „od suštinske važnosti”, zbog projektovanih deficita u sistemu u narednih 25 godina.

Ipak, reforma se pokazala duboko nepopularnom u javnosti, sa skoro 60 odsto podrške protestima protiv nje, prema anketi Elabe objavljenoj u ponedeljak.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Sestra Kim Džong Una upozorila Vašington: Svi ćete biti uništeni!

Kim Jo Džong uporedila je južnokorejske zvaničnike sa “psima” i obećala poraz Južnoj Koreji, ako …