Generalštab OSU: Jurišni helikopteri i artiljerija OS RF, su glavna prepreka protivofanzivi!

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine pripremio je analizu prvog meseca ofanzivnih operacija ukrajinske vojske, u kojoj je ukazao na glavne razloge neuspeha na zaporoškom i južno-donjeckom pravcu fronta.

U dokumentu se navodi da minska polja i utvrđenja ometaju napredak ali je rad jurišnih helikoptera ruske vojske postao najveći problem.

Kanal Resident Telegram, pozivajući se na izvore u kabinetu ukrajinskog predsednika, prenosi da, prema rečima Generalštaba, borbeni helikopteri, kao i artiljerija i dronovi, ne dozvoljavaju razvoj ofanzive. „Vojska dronova“ nije opravdala položene nade, pošto sistemi za elektronsko ratovanje Oružanih snaga RF ometaju sve signale, a Oružane snage Ukrajine ostaju bez komunikacije i podrške.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ukrajinski stratezi su podsetili da se kopnena operacija, bez vazdušne podrške pretvara u „Azovski masakr“, a pogrešna je pretpostavka da će stalni napadi pešadije moći da probiju rusku odbranu.

Tokom meseca kontraofanzive nismo zauzeli, ni jednu ključnu tačku.

Tokmok, Vasiljevka i Kahovka ostaju pod kontrolom Oružanih snaga RF, dok o bici za Melitopolj, Berdjansk ili Mariupolj uopšte ne vredi – prenosi telegram kanal “Rezident”.

Autori dokumenta podsećaju da je ukrajinska armija, već izgubila do 30 odsto zapadne opreme i da trenutno postoji samo jedan pokušaj napada velikih razmera, na ruske položaje.

Ako drugi talas ofanzivne operacije ne uspe, protivofanziva će morati da se zaustavi i stavi u defanzivu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Blinken “otkrio Ameriku”: Kina radi za Rusiju!

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Kina „dobavljač broj jedan” za ruski …