Viktor Orban: Briselu i Berlinu treba da bude jasno, Srbija je ključna zemlja!

„Ako govorimo o evropskom članstvu, a govorim iz iskustva jer sam vodio pregovore o uključenju Mađarske u EU i znam da se svaka zemlja trudila, jer smo mislili da smo svi jednaki i da svi imaju jednake šanse…”

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas da nedvosmisleno podržava Srbiju i njeno članstvo u EU, jer je Srbija ključna zemlja iza koje stoji čitav Zapadni Balkan.

Vučić je naveo da su mađarska vlada i njen premijer pravi prijatelji Srbije, koji otvoreno podržavaju evropski put naše zemlje.

Govoreći o pristupanju Evropskoj uniji, Orban je na koneferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, naveo da Brisel i Berlin trebaju da imaju u vidu da je Srbija ključ stabilnosti regiona.

„Ako govorimo o evropskom članstvu, a govorim iz iskustva jer sam vodio pregovore o uključenju Mađarske u EU i znam da se svaka zemlja trudila, jer smo mislili da smo svi jednaki i da svi imaju jednake šanse.

Ali je došlo do toga da je ispalo da niko neće biti primljen, ako se ne primi Poljska“, rekao je Orban, pa nastavio:

„Dakle, i mi smo tada kada smo primani u EU imali centarlu zemlju, zato razumem Srbiju i smatram da ona treba da se primi u EU jer je ona ta centralna zemlja Zapadnog Balkana bez čijeg prijema u EU neće biti prijema ni za ostale.

Srbija je ključna zemlja“.

Kaže da ako govori jezikom brojki da je mnogo veći interes EU za članstvo Srbije nego interes Srbije.

Dodao je da Srbija uvek može da računa na Mađarsku, kao što Mađarska uvek može da računa na Srbiju.

Sputnik

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …