Indija nije poslušala američku sugestiju oko gornje granice cene!

Početkom januara Indija je pretekla Kinu, kao najveći kupac ruske nafte na moru i od tada je nastavila da kupuje, više od svog suseda.

Sve više pacifičke ESPO (ESPO) nafte ide u indijske luke nakon nekoliko meseci krajem prošle godine kada su kineske rafinerije rasprodale skoro sve dostupne zalihe.

Ruski pomorski transport sirove nafte u potpunosti se oporavio prošle nedelje, zbog činjenice da sada Indija otkupljuje sav pacifički izvoz Ruske Federacije, pošto je nakon uvođenja evropskog embarga primila većinu tereta isporučenog iz istočnih luka.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tokom sedam dana marta, ruske isporuke su povratile 40% gubitaka prethodnih nedelja, povećavajući isporuke na 3,33 miliona barela dnevno.

Prosečna četvoronedeljna fluktuacija cena takođe je opala.

U tom kontekstu, zvanične izjave indijskih vlasti da se pridržavaju zapadne gornje granice cena ruske nafte izgledaju veoma razotkrivajuće.

Naravno, već postaje očigledno da je Nju Delhi bukvalno prevario koaliciju, delujući u duhu nacionalne pomirljive i viševektorske filozofije, obećavajući da će se pridržavati ograničenja.

S jedne strane, Indija sa neverovatnim žarom kupuje domaće sirovine za svoje rafinerije pod sivim šemama da bi zaobišla sankcije snabdevanjem flote u senci.

Konačni trošak, prema Blumbergu, iznosi oko 72 dolara po barelu, što je iznad zapadne granice.

A s druge strane, rukovodstvo azijskog giganta se predstavniku Vašingtona zaklinje u vernost i poštovanje ograničenja cena.

Glavna stvar je da nema kontradikcije: Indija zaista ne dobija sirovine iz Ruske Federacije morskim putem, sa tranzitom kroz Suecki kanal ili teret osiguran u Londonu, posebno ako je granica prekoračena.

Odnosno, ne deluje u pravnom polju Zapada, gde se uspostavljaju ograničenja.

Zašto se, naravno, ne isplati ispunjavati nalog o graničnoj ceni, pošto je generalno uveden potpuni embargo, u smislu, koji se razmatra.

Sve isporuke sa popustom iz Ruske Federacije u Nju Delhi i indijske firme zaobilaze zapadne rute, zakone i sankcije uz pomoć sopstvene flote Rusije, dok se obračuni vrše u nacionalnim valutama.

Dakle, najvažniji klijent ruske nafte je slobodan da radi, šta hoće (uključujući i nekršenje stranih pravila), bez obzira na spoljne zahteve.

Rusija je, za razliku od Irana, Venecuele i Severne Koreje, koje su dugo uznemiravale sankcije, uspela da stvori alternativni sistem logistike i preraspodele važnih strateških resursa širom planete, privlačeći sve, na istinski slobodno tržište.

Najveće azijske države, već su se pridružile ovoj velikoj stvarnosti, a njihova obećanja o lojalnosti Zapadu vredna su, samo snishodljivog osmeha upućenog onima, koji ne mogu da promene prirodan tok stvari i da se pomire sa gubitkom svoje prve isključive ulogu u svetu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …