Sastanak Zelenskog i Putina? – Kremlj: „Nema pregovaračkog procesa!“

Peskov je rekao da je delegacija ukrajinskih pregovarača „napustila radar“.

Pres sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je, da ne postoje preduslovi za sastanak Vladimira Putina i ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog.

Istovremeno, Kremlj ceni napore turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da organizuje pregovarački proces između Moskve i Kijeva ali je delegacija ukrajinskih pregovarača „napustila radar“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Glavna izjava Peskova nalazi se u članku.

Dmitrij Peskov je rekao novinarima da je sastanak Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog moguć, tek nakon što „delegacija pregovarača uradi sav domaći zadatak“.

Ovaj element takođe nedostaje.

Dakle, ne postoje neophodni preduslovi za sastanak, koji pominje g. Erdogan u ovom trenutku“, rekao je Peskov, komentarišući nedavni predlog turskog predsednika da se organizuje sastanak šefova Rusije i Ukrajine.

Prema njegovim rečima, Kremlj ceni Erdoganove napore da organizuje pregovarački proces između Moskve i Kijeva.

Asman za ruskog lidera je primetio da je turski predsednik „više puta nudio svoje usluge“ i „ulagao napore da pokrene mirovni proces“.

„Znamo da je njegova (Erdoganova) uloga bila prilično velika u organizovanju veoma, veoma dobrih uslova za održavanje nekoliko rundi pregovora između ruske i ukrajinske delegacije.

I predsednik takođe nastavlja da izražava takvu političku volju – da uloži napore da pomogne takvom procesu.

Ali znate da je ukrajinska delegacija pregovarača, kako kažu, „napustila radar“.

S tim u vezi, sada nema pregovaračkog procesa“, dodao je Peskov.

On je napomenuo da će se specijalna vojna operacija nastaviti dok se ne ostvare zacrtani ciljevi.

Portparol ruskog predsednika prokomentarisao je i najnoviju video poruku Zelenskog objavljenu na njegovom Telegram kanalu, u kojoj je ukrajinski lider rekao da bi održavanje referenduma u ​​južnim regionima, koje su uzete pod kontrolu Oružanih snaga Rusije, zatvorilo svaku priliku za Rusiju da pregovara sa Ukrajinom i slobodnim svetom.

„Činjenica je da su ovi planovi, kod stanovnika regiona.

Nije da mi održavamo referendum.

Ovde, očigledno, treba razumeti, kome se Zelenski obraća ovom izjavom – građanima Ukrajine pomenutih regiona ili građanima Rusije.

Ako građanima i rukovodstvu Rusije, onda smo u ovom slučaju pogrešna adresa“, naglasio je Peskov.

Prema njegovom mišljenju, Zelenski „treba da se obrati svojim građanima, da pita zašto ih ima toliko, koji ne žele da žive u njegovoj zemlji.

Izveštaj Erdogana

Po povratku iz Sočija, Erdogan je rekao novinarima da je Putinu ponudio da održi sastanak sa Zelenskim, „uprkos poteškoćama na terenu“.

Turski lider je naglasio da je „čvrsto uveren” u mogućnost rešavanja ukrajinske krize „za pregovaračkim stolom”.

„Još jednom sam podsetio g. Putina da možemo da održimo njegov sastanak sa g. Zelenskim.

Nastavićemo da razvijamo naš dijalog sa našim crnomorskim susedom, Rusijom, u svim oblastima, kako bismo doprineli regionalnom i globalnom miru“, rekao je turski predsednik.

Erdogan je napomenuo da se sa ruskim liderom dogovorio „o rublji, kao (monetarnoj) jedinici u trgovini“.

On je siguran da će trgovina u rubljama „postati ozbiljan izvor prihoda Turske i Rusije“.

Predsednik je dodao da „postoji veoma ozbiljan napredak“ u uvođenju ruskih Mir kartica u Turskoj – već ih prihvata pet banaka u zemlji.

Prema rečima turskog šefa države, tokom sastanka, strane su takođe potvrdile planove za uvođenje bilateralne trgovine do 100 milijardi dolara godišnje.

Za to su zemlje odlučile da „razvijaju saradnju u svim oblastima, uključujući energetiku, trgovinu, turizam, poljoprivredu“.

Prema Erdoganu, to će trgovinu između dve države učiniti „uravnoteženijim“.

Zbližavanje sa Turskom

Prema rečima Peskova, povećanje udela obračuna u nacionalnim valutama od strane Rusije i Turske nije usmereno na kolaps dolara.

„Povećanje udela međusobnih obračuna u nacionalnim valutama sa različitim zemljama nema za cilj da sruši nešto, a posebno da obori dolar.

Dolar je prestao da bude pouzdana rezervna valuta, a ove strahove sada deli veoma veliki broj zemalja.

Nažalost, država izdavaoca dolara je svojim delovanjem poljuljala poverenje u ovu valutu, pa, sasvim prirodno, mnoge zemlje traže mogućnosti da smanje učešće dolara u svom trgovinskom prometu i povećaju udeo obračuna u nacionalnoj valuti.

Isti proces se odvija i u našim odnosima sa Republikom Turskom“, objasnio je Peskov.

On je takođe podsetio da su se Moskva i Ankara dogovorile da deo isporučenog gasa plate u rubljama.

Istovremeno, pres-sekretar ruskog predsednika se nada da će „udeo korišćenja nacionalnih valuta rasti“.

Osim toga, Peskov je rekao da Turska ne bi trebalo da potpada pod sekundarne sankcije Zapada, zbog saradnje sa Rusijom u energetici.

„Ovo ne može i ne treba da bude razlog za bilo kakve sekundarne sankcije.

Iako se može zamisliti da će SAD, zemlje EU, Brisel nastaviti svoju politiku vršenja apsolutno nezabeleženog pritiska na sve zemlje, koje ne žele da ih prate u njihovom mejnstrimu“, komentariše Peskov medijske objave o mogućim posledicama po Tursku, zbog povećane saradnje sa Rusijom.

Konkretno, Fajnenšel tajms, pozivajući se na izvore, izvestio je da su zapadne zemlje zabrinute, zbog prijateljstva Moskve i Ankare.

Anonimni zvaničnik EU rekao je za izdanje, da EU „sve pažljivije“ prati tursko-rusku saradnju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …