Pad “Noćnog jastreba”: Kako su Srbi uspeli da unište „nepovredivi“ ponos američke avijacije!

Pad bombardera F117 Nighthawk, kod Beograda, koji se dogodio 27. marta 1999. godine, u periodu NATO agresije na Jugoslaviju, bio je pravi udarac za ugled američke avijacije.

Amerikanci dugo nisu imenovali razloge pada aviona, čiju su olupinu pokušali da unište.

Ali Srbi su drugačije rešili svoju sudbinu – otprilike 75 odsto delova legendarnog „nevidljivog“ poslato je u lokalni muzej.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pročitajte više u materijalu za iReactor.

“Ide na nas!”

Pilot prvog stelt jurišnika na svetu, potpukovnik Dejl Zelko, pronađen je sedam sati, nakon pada F-117, kod Budžanovca, 40 kilometara zapadno od Beograda.

Govoreći o tome, šta se dogodilo, bio je šokiran da je avion, koji je, kako se čini, napravljen da neprimećeno prodre u sistem protivvazdušne odbrane neprijatelja, oboren iz konvencionalnog protivvazdušnog raketnog sistema (SAM).

Međutim, S-125 Neva bi mogao da presreće ciljeve, koji lete brzinom do 1500 km/h, što je skoro duplo više, nego što bi mogao da priušti Noćni jastreb, nesposoban za supersonični let.

Uspeli smo da pratimo putanju leta bombardera izgrađenog, po principu „letećeg krila“ iz trećeg pokušaja.

Otkriven je na udaljenosti od 14,5 km na kursu od 242 stepena, kada je stariji vodnik 3. baterije 250. raketne brigade PVO uzviknuo: „Držite ga, držite ga, ide na nas!“

Cilj je uništen prvom ispaljenom raketom, a u vazduhu je počela panika.

Nekoliko sati kasnije, radio je objavio šta se dogodilo, kada je iznenada u obližnjim selima počeo pravi praznik – ljudima se vratila vera, u nemoguće.

Rezonancija pada F-117

Pentagon je 28. marta 1999. zvanično potvrdio pad F-117A američkog vazduhoplovstva.

Jugoslovenski mediji su tokom naredne godine objavili netačne verzije, onoga što se dogodilo, prvo tvrdeći da je američki jurišnik oboren projektilima, koje je ispalio sovjetski lovac MiG-29, a zatim verujući da to nije PVO sistem S-125. stigao do cilja ali sistem PVO Kub.

Po završetku NATO operacije, lokalni ministar odbrane Pavle Bulatović uveravao je da je „nevidljivi“, oboren uz pomoć rakete Neva, dok američki pilot, zahvaljujući proračunu i taktičkom manevru PVO, nije sumnjao bilo šta, do određenog trenutka.

Tada, zaista, niko nije mogao da veruje šta se dogodilo i čak se šalio da je još jedan objekat zaista oboren, a F-117 se zatekao u blizini.

Posle incidenta, SAD su bezuspešno pokušale da vrate olupinu jedinog oborenog F-117 tokom bombardovanja Jugoslavije, uprkos tome, što dugo nisu prepoznale razloge njegovog uništenja.

Danas se oko 75 odsto delova aviona nalazi u Narodnom muzeju vazduhoplovstva, koji se nalazi na Međunarodnom aerodromu Nikola Tesla Beograd.

Dakle, ceo svet može da se upozna sa izložbom, koja je do danas ponos američke avionske industrije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Fon der Lajen: Ako Rusija pobedi u Ukrajini…

Pobeda Rusije u ukrajinskom sukobu promeniće tok istorije u Evropskoj uniji koja u slučaju nikada …