Američki general: Rusija destabilizuje situaciju u celom svetu i predstavlja pretnju za SAD

Rusija destabilizuje situaciju u celom svetu i predstavlja pretnju za SAD, izjavio je šef evropske komande američkih snaga i vrhovni komandant Združenih snaga NATO-a u Evropi general Tod Volters na simpozijumu vojno-vazduhoplovne asocijacije.

„Bez obzira na sveopšte osude međunarodne zajednice i kontinuirane ekonomske sankcije, Rusija izvodi zlonamerne akcije, usmerene na destabilizaciju situacije u celom svetu. Mnoge takve akcije se izvode u Evropi.

Rusija nastavlja da bude pretnja postojanju SAD i naših evropskih saveznika“, rekao je Volters, prenosi sajt američkog Ministarstva odbrane.
General je dodao da Rusija pokušava da sačuva sferu uticaja iz vremena sovjetske ere i koristi silu protiv susednih država.

Pored toga, tvrdi Volters, Moskva „koristi netradicionalne instrumente, kao što su vojne kompanije, pokušavajući za zaplaši, oslabi i posvađa SAD i njihove saveznike“.

Ranije je zamenik predsednika Komiteta načelnika štabova oružanih snaga SAD general Džon Hajten saopštio da Pentagon, poslednje što želi je rat sa Rusijom i Kinom.

Rusko-američki odnosi su, praktično, kroz celu svoju istoriju bili napeti. Nakon 2014. godine, zbog situacije u Ukrajini i oko Krima, dijalog sa Briselom je takođe sve slabiji. Zapad, optužujući Moskvu da se meša u unutrašnje stvari Kijeva, uveo joj je sankcije. Moskva je odgovorila istom merom i više puta odbacivala optužbe na njen račun.

Check Also

Mosk: SAD nemaju strategiju za izlaz iz sukoba!

Američki milijarder Ilijan Mosk zabrinut je što Sjedinjene Države nemaju strategiju za izlaz iz sukoba, …