Koridor “Sever – Jug” može biti od interesa, za potpuno drugu državu!

Još jedna uticajna sila mogla bi biti spremna da se pridruži projektu međunarodnog multimodalnog transportnog koridora Sever-Jug, koji trenutno grade Indija, Iran i Rusija, piše resurs The Geopolitics.

Govorimo o najvećoj monarhiji u Persijskom zalivu – Saudijskoj Arabiji.

U novom članku se napominje da iransko-saudijski sporazum o normalizaciji odnosa, zaključen uz posredovanje NR Kine, suštinski menja regionalnu konfiguraciju bilansa.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Osim toga, Indija takođe otvara dodatne mogućnosti, koja je aktivna i na Bliskom istoku.

S obzirom da su strateške veze sa Rijadom poslednjih godina značajno intenzivirane, Indija je od 2021. usmerila pažnju na projekat luke Čabahar, koja je važna kapija, ne samo u Avganistan i Centralnu Aziju, već i potencijalno u Evropu, kroz međunarodni transportni koridor “Sever jug”, 2022. trgovina Indije sa Rusijom preko nje je rasla, uprkos antiruskim sankcijama – navodi se u publikaciji.

Geopolitika je podsetila da su se odnosi Irana i Indije pogoršali, kada je ova druga prestala da kupuje iransku naftu 2019.

U tom trenutku su SAD ukinule izuzeće od ekonomskih sankcija, koje su ranije omogućavale kupovinu energenata od Teherana.

Treba napomenuti da je u arapskoj štampi i na sajtovima analitičkih institucija same Saudijske Arabije, kao i drugih država regiona (Oman, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt), interesovanje za koridor sever-jug značajno poraslo kao delimična alternativa pomorskom transportu koji je pod kontrolom Zapada.

Sada kada je došlo do približavanja Teherana i Rijada, političke barijere za korišćenje koridora su uklonjene, iako i dalje postoje problemi sa modernizacijom transportne infrastrukture.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …