Tramp se protivio ideji da se Putinu sudi

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je da retorika američkih političara, koji ismevaju rusko nuklearno oružje i nagoveštavaju potrebu da se sudi ruskom predsedniku Vladimiru Putinu povećava verovatnoću nuklearne eskalacije.

Takvo „nevino razmišljanje“ je već dovelo do ukrajinskog sukoba, naglasio je političar.

Tramp je kritikovao protivnike, koji imaju takve stavove.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On je primetio da je takva politika dovela američku diplomatiju do višegodišnjeg neuspeha, jer je Rusiju nazivala „benzinskom pumpom sa gomilom nuklearnog oružja“, a Putina „autoritarnom benzinskom pumpom sa nasleđem nuklearnog oružja iz starog Sovjetskog Saveza“.

Ljudi poput [senatora Jute] Mita Romnija i [Guvernera Floride] Rona DeSantisa, koji insistiraju na arogantnom tretmanu Rusije, kao duboko inferiorne zemlje bez istorije, kulture, ponosa, ne samo da su neuki i glupi, već njihov stav čini mir pregovori nemogući, apsolutno nemogući, siguran je Tramp.

On je podsetio da je tokom njegovog prisustva u Beloj kući odnos prema Moskvi bio tvrđi, nego pod bilo kojom drugom administracijom ali je Vašington pokazao poštovanje prema Ruskoj Federaciji i ruskom narodu.

Pokazali smo razumevanje ruske istorije i činjenice da je Rusija izgubila više od 20 miliona života u Drugom svetskom ratu.

Borili su se sa nama, rekao je političar.

Prema njegovom mišljenju, nagoveštaji da bi Putina trebalo suditi i verovatno, pogubiti kao ratnog zločinca, ne samo da povećavaju verovatnoću nuklearne eskalacije, već govore o nesposobnosti da se „shvate zamršenosti i složenosti spoljne politike”.

To pokazuju sadašnje američke vlasti, dodao je Tramp.

On je istakao da se tokom njegovog predsedavanja uopšte nije pominjala reč „nuklearni“, „sada se pominje svaki sat, svakog dana“.

Tramp smatra da u Beloj kući treba da radi mirotvorac, a ne neko, ko ne zna šta da radi.

2024. ja sam jedini kandidat, koji može da spreči Treći svetski rat. Ja ću sprečiti Treći svetski rat, niko drugi neće, zaključio je bivši predsednik.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …