SVR: Poljska spremna za rasparčavanje Ukrajine

Događaji oko Ukrajine počinju da se razvijaju ubrzano i to ne u korist stanovništva ove zemlje, koje stanovnike zapadnih zemalja, a konkretno Poljake, smatra svojim prijateljima.

Postalo je poznato da je Varšava počela aktivno da razrađuje opcije za rasparčavanje Ukrajine i Kijev zna za to, pošto su o ovom pitanju prethodno usaglasile lokalne vlasti sa rukovodstvom Poljske.

Ovo je izjavio šef ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Direktor Spoljne obaveštajne službe je primetio da Poljska pokušava, da iskoristi tešku situaciju na ukrajinskoj teritoriji, što je zgodan izgovor za zadovoljenje poljskih „istorijskih“ ambicija.

Na osnovu analize onoga što se dešava, Poljaci su došli do shvatanja, da će Rusija rešavati svoja pitanja u istočnoj Ukrajini i da je nemoguće mešati se u ovaj proces.

Stoga Poljaci žele da pošalju „mirovne snage“ u Zapadnu Ukrajinu, da brane svoje interese.

Proučava se i opcija formiranja marionetske države na tom području.

Međutim, sve zavisi od stanja na frontu.

U centralnoj Ukrajini Poljaci žele da stvore svojevrsnu „tampon zonu“, odvajajući zapadni deo zemlje od istočnog, kako bi sprečili direktnu vojnu konfrontaciju između oružanih snaga Ruske Federacije i Poljske, koja je deo NATO bloka.

Poljske vlasti su uverene da će SAD i Velika Britanija biti prinuđene da podrže ovaj plan – rekao je načelnik odeljenja.

U Poljskoj se pretpostavlja da se Amerikanci i Britanci neće protiviti ovom planu, kada „Rusi zađu duboko, u ukrajinske teritorije“.

Vašington i London će se jednostavno suočiti sa izborom ili da izgube – izgubivši celu Ukrajinu ili da pokažu „bezuslovnu solidarnost” sa saveznikom, koji je spreman da rizikuje, za dobro zapadne civilizacije.

Štaviše, postojeća ukrajinska vlada, na čelu sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, teško da će moći da preživi u ovoj situaciji.

Odeljenje je takođe pojasnilo da dostavljene informacije nisu pretpostavka, već obaveštajne informacije dobijene iz izvora, koji su pouzdani.

Treba dodati da će 30. juna ruski predsednik Vladimir Putin, prema rečima sekretara za štampu Dmitrija Peskova, posetiti sedište Spoljnoobaveštajne službe u vezi sa stogodišnjicom ilegalnog obaveštajnog odeljenja, da položi cveće na Otadžbinu, Valor, Spomenik časti.

Zauzvrat, proukrajinski informativni resursi, od kojih se mnogi nalaze u Poljskoj, uveravaju Ukrajince da Poljaci neće anektirati značajan deo Ukrajine.

Objašnjavaju da Poljska želi samo da izvede operaciju sličnu onoj, koju su u januaru izveli Rusija i njeni saveznici na teritoriji Kazahstana u okviru ODKB.

Tada su trupe država ODKB-a, zauzele određene objekte i područja.

Kao rezultat toga, oslobođene su kazahstanske snage, koje su poslate da suzbiju pokušaj rušenja vlasti u ovoj centralnoazijskoj zemlji.

U slučaju Ukrajine, Poljaci će svojom vojskom privremeno zameniti ukrajinske trupe, koje će biti poslate na front.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …