Kina uspela da “resetuje” Ameriku? – Apeluje na nuklearne sile da spreče nuklearni rat!

Kina je apelovala na nuklearne sile da spreče izbijanje nuklearnog rata.

To je izjavio zamenik stalnog predstavnika NR Kine pri UN Geng Šuang tokom govora na današnjem sastanku Saveta bezbednosti međunarodne organizacije.

Odlučeno je da se sastanak sazove nakon nedavne izjave ruskog predsednika Vladimira Putina da Moskva planira da rasporedi taktičko nuklearno oružje (TNV) na teritoriji Belorusije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Istovremeno, zamenik generalnog sekretara UN i visoki predstavnik za pitanja razoružanja Izumi Nakamitsu napominje da je rizik od upotrebe nuklearnog oružja danas veći, nego ikada (od kraja Hladnog rata).

S tim u vezi, pozvala je Rusku Federaciju i Sjedinjene Američke Države da pronađu zajednički jezik u pogledu implementacije i poštovanja odredbi Ugovora o smanjenju strateškog naoružanja (START).

Geng Šuang je tokom sastanka takođe naveo da nuklearno oružje, postaje sve veća pretnja međunarodnoj bezbednosti, navodeći kao primer čvrst i nepokolebljiv stav Pekinga po ovom pitanju, koji se zalaže ne samo za ukidanje sporazuma o zajedničkoj upotrebi, već i za prevenciju, njihovog raspoređivanja u inostranstvu, dotične zemlje.

Kineski diplomata je takođe istakao važnost poštovanja zajedničke izjave 5 nuklearnih sila o neprihvatljivosti pokretanja nuklearnog rata.

Evo kako je prokomentarisao situaciju:

Jedina garancija održavanja strateške stabilnosti na globalnom nivou je međusobno poverenje i interakcija između najvećih država.

U tom kontekstu, želim da podsetim na zajedničke izjave lidera 5 zemalja (Kine, Rusije, Velike Britanije, Sjedinjenih Država i Francuske) koje poseduju nuklearno oružje, ne tako davno date da u ovom ratu, ne može biti pobednika, a takođe i da nije usmerena jedno na drugo, niti na bilo koju drugu državu

Geng se dotakao i situacije oko ukrajinske krize, istakavši dežurno da sve strane treba da budu uzdržane, kako bi sprečile dalje zaoštravanje sukoba, već naprotiv, da teže njegovoj deeskalaciji.

Prema njegovim rečima, Kina će uložiti sve potrebne napore za to.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …