Merkelova: Ne sme biti spoljnog mešanja u situaciju u Belorusiji

Ne sme biti spoljnog mešanja u situaciju u Belorusiji, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel na brifingu nakon onlajn sastanka šefova država i vlada EU.

„Belorusija mora sama pronaći svoj put. To se mora dogoditi dijalogom unutar zemlje, ne sme biti spoljnog mešanja“, rekla je Merkelova i dodala da „nema sumnje da izbori u Belorusiji nisu bili pošteni“.

Prema rečima nemačke kancelarke, lideri Evropske unije osudili su nasilje protiv mirnih demonstranata u Belorusiji, „hapšenja hiljade Belorusa“ i „pozvali režim (beloruskog predsednika Aleksandra) Lukašenka da prestane da koristi silu, te istakli da sloboda govora i okupljanja mora biti zagarantovana“.

Merkelova je dodala da svi pritvoreni „moraju biti oslobođeni bez uslova“ i da se lideri EU zalažu za nacionalni dijalog, „kako to predlaže opozicija u Belorusiji“.

Ona je istakla da u rešavanje političke krize u toj zemlji mora biti uključen OEBS.

Nemačka kancelarka je naglasila da je pokušala da organizuje telefonski razgovor sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom, ali bez rezultata.

„Lično sam pokušala da organizujem telefonski razgovor sa predsednikom Lukašenkom, ali, nažalost, on se nije desio. Takođe sam tražila telefonski razgovor sa predsednikom (Rusije Vladimirom) Putinom i, kao što znate, razgovor je održan“.

Merkelova je istakla da ne može da bude posrednik u situaciji u Belorusiji, jer je Lukašenko odbio da razgovara.

„Možete posredovati samo kada ste u kontaktu sa svim stranama, ali mi ćemo sa naše strane učiniti sve kako bismo promovisali nacionalni dijalog (u Belorusiji)“, zaključila je Merkelova.

U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Izbori su održani 9. avgusta.

Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku. Na protestima je do sada privedeno oko sedam hiljada ljudi.

Check Also

London i Pariz se takmiče, ko može glasnije da vikne, “u pomoć Kijevu”!

Ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin rekao je da se Pariz i London takmiče, ko …