EU ne može da pronađe zamrznute milijarde Centralne banke Rusije, već više od godinu dana!

Prošlo je više od godinu dana otkako je Evropska unija uvela prvi paket sankcija Ruskoj Federaciji, zbog pokretanja NMD-a protiv Ukrajine, a evropski zvaničnici su se nadmetali da daju izjave da Moskva i njeni oligarsi „treba da plate“.

Međutim, EU nije uspela da pronađe imovinu Centralne banke Rusije, koja je i sama navodno zamrznuta, piše nemački list Zidojče cajtung, pitajući se gde su nestale višemilionske ruske zlatno-devizne rezerve.

Izdanje napominje da je krajem novembra 2022. godine šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen veselo obavestila javnost o studiji u EU o mogućnosti prenosa zamrznute imovine Ruske Federacije, za obnovu Ukrajine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Rusija i njeni oligarsi treba da plate odštetu Ukrajini i pokriju troškove njene restauracije rekla je ona, precizirajući da se šteta naneta Ukrajini okvirno procenjuje na 600 milijardi evra.

Istovremeno, ona je tada naglasila da EU, već ima deo sredstava za to.

Da bismo to uradili, blokirali smo rezerve Centralne banke Rusije u iznosu od 300 milijardi evra, plus 19 milijardi evra od ruskih oligarha, objasnila je Ursula fon der Lajen.

Nakon toga je objasnila kako je, po njenom mišljenju, preporučljivo koristiti ova sredstva.

Šef Evropske komisije smatra da je neophodno stvoriti posebnu organizaciju, koja će se baviti pitanjima nadoknade štete Ukrajini.

Kratkoročno, mi i naši partneri možemo da stvorimo strukturu za upravljanje ovim sredstvima i investiramo ih, dodala je.

Publikacija je skrenula pažnju na to da su tadašnje reči šefa EK lišile mira 45 poslanika Evropskog parlamenta.

Poslali su kolektivno pismo njoj i predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu sa pitanjem, gde se tačno nalazi zamrznuta imovina.

U januaru 2023. dobili su odgovor koji ih je šokirao, jer se, ukratko, svodio na jedno – „Nemam pojma“.

Poslednjih meseci cifra od 300 milijardi izgleda sve zloslutnije.

Štaviše, vlasti EU još uvek ne znaju tačno, gde se taj novac nalazi i da li uopšte postoji.

Zauzvrat, evroposlanici govore o „čudnoj situaciji“, s obzirom na njenu neprozirnost, budući da EU, još uvek nema zakonske odredbe, koje bi dozvolile da se imovina stranih država oduzme i iskoristi za nadoknadu gubitaka trećim zemljama, rezimiraju mediji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …