SAD testiraju nuklearnu raketu!

„Zakazano“ lansiranje Minuteman III dolazi usred tenzija sa Kinom i DNRK.

Američko vazduhoplovstvo izvršilo je u četvrtak probno ispaljivanje interkontinentalne balističke rakete (ICBM), navodeći da je ta vežba test spremnosti za nuklearno odvraćanje i poruka svetu.

Raketa Minuteman III sa kopna ispaljena je u 23 sata po pacifičkom vremenu iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji, u „rutinskoj“ aktivnosti, „koja je imala za cilj da pokaže da je američko nuklearno odvraćanje bezbedno, bezbedno, pouzdano i efikasno“, navodi se u saopštenju. saopštenje vojske objavljeno u petak.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nenaoružani projektil nosio je probno vozilo za ponovno ulazak, koje je pljusnulo u blizini atola Kvadžalein na Maršalovim ostrvima, udaljenih oko 6.800 kilometara.

„Probno lansiranje pokazuje srž naše misije odvraćanja na svetskoj sceni, uveravajući našu naciju i njene saveznike da je naše oružje sposobno i da su naši avijatičari spremni i voljni da brane mir širom sveta u trenutku“, rekao je general Tomas Busijer, šef komande za globalne udare USAF-a, navodi se u saopštenju.

Pukovnik Kristofer Kruz iz 377. grupe za ispitivanje i ocenu nazvao je test „vidljivom porukom uveravanja saveznicima“ i demonstracijom „suvišnosti i pouzdanosti“ američkog strateškog odvraćanja.

Više američkih medija je istaklo da je lansiranje došlo samo nekoliko dana, nakon što je Severna Koreja predstavila svoje ICBM lansere Hvasong-17 i američko vazduhoplovstvo oborilo kineski „špijunski balon“, koji je leteo preko Severne Amerike.

Peking je protestovao, zbog reakcije Vašingtona, insistirajući da je aerostat bio vremenski uređaj, koji su atmosferski vetrovi gurnuli sa kursa.

Minuteman III je ušao u upotrebu 1970-ih i čini zemaljski deo američke „nuklearne trijade“.

Pentagon je godinama tražio sredstva za nadogradnju arsenala ali je Kongres odbijao od cene, koja se procenjuje na trilione dolara.

Nasumično se bira projektil za probno ispaljivanje svakih nekoliko meseci, u onome, što američka vojska naziva „Glori Trip“.

U nekoliko navrata, međutim, testovi su pomerani da bi se smanjile tenzije – na primer u avgustu 2022, nakon što je Kina reagovala na „provokativnu” posetu predsednice Predstavničkog doma Nensi, Pelosi Tajvanu.

U drugim slučajevima, SAD sprovode raketne testove da bi poslali poruku.

Prošlog novembra, Vazduhoplovstvo je koristilo teretni avion za razmeštanje krstareće rakete u severnoj Norveškoj, namenjenoj kao signal obližnjoj Rusiji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …