Kina oštro reagovala na pokušaje zemalja G7 da se mešaju u njene unutrašnje stvari!

Peking je kritikovao postupke i izjave predstavnika zemalja članica G7, rekavši da oni zlonamerno ocrnjuju Kinu, grubo se mešaju u unutrašnje stvari zemlje i izazivaju antagonizam i podele u svetskoj geopolitici.

Ove primedbe usledile su nakon što su ministri spoljnih poslova u grupi G7 kritikovali niz postupaka Pekinga, uključujući akcije te zemlje u Istočnom kineskom i Južnokineskom moru, pitanje Tajvana, teme vezane za Hong Kong, Sinđang i Tibet, kao i domaće investiciono okruženje.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je u utorak novinarima da je Kina zvanično upoznala Japan, domaćina sastanka G7, zbog neprikladnog sadržaja izveštaja o međunarodnim razgovorima, koji pokazuje aroganciju, predrasude i nameru da obuzda Kinu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ističući da je Tajvan deo kineske teritorije, Vang Ji je ponovio da je za istinski održavanje mira u Tajvanskom moreuzu potrebno nedvosmisleno protivljenje i okončanje svakog akta „nezavisnosti Tajvana“.

On je naglasio da su poslovi Hong Konga, Sinđijanga i Tibeta unutrašnje stvari Kine i da neće tolerisati spoljno mešanje, pod bilo kojim izgovorom i na bilo koji način.

Vang je takođe izjavio da:

Situacija u istočnokineskom i južnokineskom moru je stabilna, a zemlje koje su prijatelji Vašingtona treba da prestanu da seju razdor i stvaraju konfrontaciju između zemalja regiona.

On je dodao da je Kina posvećena pružanju stabilnog, fer, transparentnog i predvidljivog investicionog i poslovnog okruženja za strane investitore.

Neke članice G7 ignorišu principe tržišne ekonomije i fer konkurencije, zloupotrebljavaju koncept nacionalne bezbednosti i koriste sva moguća sredstva za suzbijanje stranih kompanija, rekao je Vang i dodao da nemaju pravo da kritikuju Kinu.

On je zaključio pozivajući blok, koji uključuje Sjedinjene Države, Japan, Nemačku, Britaniju, Francusku, Italiju i Kanadu, da razmisli o svojim problemima, napusti hladnoratovski mentalitet i ideološke predrasude i prestane da krivi druge zemlje sa osećajem superiornosti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si Đinping u Beogradu – problem za NATO

Očekuje se da će predsednik Kine Si Đinping posetiti Srbiju uoči 25. godišnjice smrtonosnog američkog …