Forbs: Ruska nafta nastavlja da teče na Zapad!

Pet država povećalo je uvoz nafte iz Ruske Federacije, a zatim je svoje rafinisane proizvode prodavalo zemljama, koje su ranije uvele sankcije na kupovinu ruskih ugljovodonika, piše Forbs.

Zapadni analitičari tvrde da ovi „napori pranja podrivaju gornju granicu cena ruske nafte“.

Organizacija CREA Kinu, Indiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Tursku i Singapur naziva „zemljama za pranje veša“, koje su povećale uvoz ruske nafte nakon ulaska ruskih trupa u Ukrajinu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Takođe su pojačali izvoz naftnih proizvoda u zemlje, koje su uvele sankcije ruskoj nafti, uključujući Evropsku uniju, Australiju, Japan, Veliku Britaniju, Kanadu i SAD, kaže članak iz Forbsa.

Publikacija napominje da su, prema CREA centru, koji se nalazi u Finskoj, gore pomenute sile povećale uvoz ruske sirove nafte morskim putem za 140 odsto, u odnosu na prethodnu godinu.

Oni prihvataju do 70% izvoza sirove nafte iz Rusije.

EU, države G7 i Australija nastavljaju da uvoze ruska fosilna goriva, kao rafinisane proizvode iz trećih zemalja, omogućavajući im da budu osigurani i transportovani na svojim brodovima.

Isak Levi, energetski analitičar i koautor CREA izveštaja, rekao je za publikaciju.

Prema CREA, EU je postala najveći uvoznik takvih naftnih derivata, a sledi Australija. A, većina proizvoda se isporučuje na evropskim brodovima.

Vredi napomenuti da je lista zemalja, koju je dala publikacija, očigledno, daleko od potpune.

Drugi strani mediji među posrednicima za preprodaju ruske nafte pominju države, kao što su Tunis, Maroko, Egipat, Grčka, pa čak i Saudijska Arabija.

Ne govorimo samo o promeni formalne zemlje porekla pri preprodaji nafte, već i o preradi u druge proizvode, koji se naknadno šalju u novi izvoz.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …