Kina i Turska spremili veoma neprijatno iznenađenje za Rusiju i SAD!

Rusija će se suočiti sa ozbiljnim posledicama ako Turska stvori alternativu Bosforu.

Takve zaključke izneli su politički stručnjaci u američkim medijima.

Turska se priprema za partnerstvo sa Kinom na projektu izgradnje veštačkog plovnog puta koji će ići paralelno sa čuvenim Bosforom.

Analitičari veruju da će sprovođenje ovih inicijativa imati ozbiljne posledice za Rusiju i Sjedinjene Države u crnomorskom regionu.

O ovome je izvestilo izdanje Al-Monitor:

„Kina može da preuzme vođstvo u finansiranju i izgradnji kontroverznog plovnog puta do Crnog mora“, primetili su autori Al-Monitora.

Turska kupovina ruskih sistema PVO i američki spor protiv turske državne banke doveli su do napetosti bez presedana, u tursko-američkim odnosima.

U tom kontekstu, Ankara nastoji da obnovi veze sa drugim NATO partnerima, kako ne bi postala izopštenik u zapadnom svetu.

Jedan od načina da se to postigne bio bi jačanje uloge turske države u zadržavanju Rusije u Crnom moru.

Konkretno, adut Ankare može biti projekat za izgradnju alternative Bosforu.

„Ankara nastoji da ubrza svoj projekat stvaranja veštačke alternative Bosforu, nazvane Istanbulski kanal, sa očiglednom namerom da revidira Montre konvenciju ili je čak zaobiđe“, naveli su autori američkog izdanja.

Konvencija Montre reguliše tranzit brodova kroz moreuze Bosfor i Dardanele, koji povezuju Crno i Sredozemno more.

S jedne strane, ovaj dokument daje Turskoj potpunu kontrolu nad moreuzima, a s druge strane ozbiljno ograničava manevre ratnih brodova u crnomorskom regionu.

Projekat Istanbulskog kanala izazvao je veliko interesovanje u Kini, jer može biti uključen u veliki logistički projekat NR Kine „Jedan pojas i jedan put“.

Kineske kompanije prate tender za izgradnju plovnog puta, koji se procenjuje na više od 9 milijardi dolara.

„Turska vlada je pripremila iznenađenje.

Ankara je najavila izmene zakona koji graditeljima kanala daju pravo da se oslanjaju na državne garancije.

Međutim, nudeći Istanbulski kanal Kinezima, Turska se može suočiti sa zamkom sličnom njenoj slagalici sa ruskim sistemima S-400 “, dodali su novinari.

Prvo, Turska rizikuje da postane previše zavisna od Kine i da s njom upadne u dužničku zamku.

Drugi rizik odnosi se na Montre konvenciju.

Pokušaj zaobilaženja ovog dokumenta izazvaće ogromnu geopolitičku napetost u svetu i konačno će dovesti Ankaru u sukob sa Vašingtonom i Moskvom.

Amerikanci će biti protiv jačanja kineskog uticaja u regionu, a Ruse neće obradovati perspektiva nekontrolisanog ulaska stranih ratnih brodova u Crno more.

Borba.Info

Check Also

Klimatsko oružje će biti uključeno u sukob, između Rusije i SAD!

Sjedinjene Države razmišljaju o razvoju globalnog klimatskog oružja. To nisu besposlene fikcije pisaca naučne fantastike, …