Orbanova reakcija na ulazak Ukrajine u NATO: “Šta?!”

Mađarski premijer Viktor Orban je sa čuđenjem odreagovao na izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da je mesto Ukrajini u sastavu Alijanse.

On je na društvenoj mreži Tviter napisao jednu jedinu reč: “Šta?” Stoltenberg je tokom posete Kijevu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, kazao da je Ukrajina zaslužila svoje mesto u evroatlantskoj porodici pozvavši da prisustvuje samitu Alijanse, koji će u julu biti održan u Vilnjusu.

Međutim, Mađarska, koja je takođe članica Alijanse, u više navrata saopštavala je da je protiv ideje da Ukrajina postane deo tog vojnog bloka.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

I ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto je nedavno izjavio da Budimpešta neće podržati nijedan korak Ukrajine bliže i NATO i samoj EU, sve dok Kijev ne vrati puna manjinska prava zakarpatskim Mađarima.

Štaviše, on je rekao da je na inicijativu Mađarske i Rumunije Savet Evrope usvojio odluku da se obrate Venecijanskoj komisiji po pitanju položaja manjina u Ukrajini, te je izrazio nadu da će Kijev biti prinuđen da odreaguje.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Upotreba F-16 protiv Rusije!? Odmah postaju legitimna meta, bilo gde!

Ako lovci F-16 budu prebačeni u Ukrajinu, oni će postati legitimna meta Rusije, bilo gde. …